Deprem kuşağında yer alan Türkiye, geçtiğimiz aylarda büyük bir depremi geride bıraktı. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrasında vatandaşlar da büyük İstanbul depremi için korkar oldu. İstanbul'da olası deprem felaketi için yeni önlemler de alınmaya başladı. Hükümet tarafından yapılan açıklama doğrultusunda yeni yasal düzenleme ve deprem zedeler için getirilen kredi erteleme desteği devreye alındı. İşte deprem için alınan yeni önlemler…

DEPREM HAZIRLIKLARI HIZLANDI

İstanbul'da yaşanabilecek olası bir depremde 600.000 binanın yıkılma riski olduğunu belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümü işaret etti. Deprem önlemleri kapsamında alınacak yeni yasal düzenlemeler için Meclis’i olağanüstü toplantıya davet eden Özhaseki, deprem bölgesindeki esnafın kredi borçlarının da 6 ay erteleneceğini aktardı.

MİLYONLARCA KİŞİ TEHLİKEDE
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminin ardından uzmanlar da uyarılarını peş peşe sıraladı. Yıllardır beklenen büyük İstanbul depremi yeniden gündeme gelirken milyonlarca kişinin can güvenliği olmadığı işaret edildi. İstanbul'da yaşayan milyonlarca vatandaş diken üstünde otururken bakanlık deprem riskine karşı harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da yaşanabilecek deprem felaketine karşı kentsel dönüşüm işaret ederek Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırma düşüncesi olduğunu aktardı.


Bakan Özhaseki, 600 bin binanın yıkılma riski bulunduğunun altını çizerek 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremde bu binaların yıkılacağını söyledi. Özhaseki, “İlk etapta Kanal İstanbul civarındaki rezerve alanları depremzedeler veya depremde ilk yıkılabilecek konut sahipleri için ayırmayı planlıyoruz” sözlerini dile getirdi. Bakan Özhaseki, yerinde dönüşüm projesi kapsamında başvuru sayısının 146.376'ya yükseldiğini aktardı.

Ayrılık Çeşmesi Durağında Genç Kadın İntihar Etti Ayrılık Çeşmesi Durağında Genç Kadın İntihar Etti

KREDİLERE 6 AY ERTELEME

Deprem bölgesinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların da hükümet desteğinden yararlanacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Halk Bankası tarafından kullandırılan kredilerin ödemelerinden faiz alınmayacağını söyledi. Esnafa 6 ay erteleme imkanı sunuluyor. Bakan Şimşek, “Bu iller ve bağlı ilçelerinde 64 bin 191 esnaf ve sanatkarın 9,5 milyar lira kredi bakiyesi bulunuyor. Deprem nedeniyle işletmesi zarar gören esnaf ve sanatkarlarımıza faizsiz erteleme getiriyoruz” şeklinde konuştu.(karar)

Editör: Haber Merkezi