Son dönemde alışverişlerde IBAN ile ödemelerin artması, Maliye Bakanlığı'nın dikkatini çekti. Uzmanlar, tüketicilere ve işletmelere yönelik uyarılarda bulundu.

Maliye Bakanlığı, son dönemde alışverişlerde ödemelerin IBAN verilerek banka hesabına yönlendirilmesi nedeniyle hem tüketicilere hem de işletmelere yönelik bir inceleme başlattı. Bazı işletmelerin, kredi veya banka kartı ile ödeme almak yerine müşterilerini IBAN vererek banka hesaplarına yönlendirdiği belirtiliyor. Bu durum, işletmelerin fiş veya fatura vermekten kaçınmasına neden oluyor.

Spectrum Denetim, Danışmalık, Yeminli Mali Müşavirlik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay İnci, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bazı işletmelerin vergi ve banka komisyonundan kaçmak için müşterilerini IBAN vererek banka hesaplarına yönlendirdiğini belirtti. Bu durumun, vergisini düzenli ödeyen işletmeler için haksız rekabete neden olduğuna dikkat çekti.

Borsa İstanbul'da Rekor Seviyeler ve Dalgalanmalar: Yatırımcılar Belirsizlikleri Yakından Takip Ediyor Borsa İstanbul'da Rekor Seviyeler ve Dalgalanmalar: Yatırımcılar Belirsizlikleri Yakından Takip Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu konuda bir çalışma başlattığını hatırlatan İnci, işletmelere ve işletmeyle ilişkili tüm hesaplara IBAN yoluyla gelen transferleri inceleyeceğini ve gerekli denetimleri yapacağını ifade etti. İncelemeler sonucunda riskli görülen mükelleflerin tespit edilerek izahat isteneceğini açıkladı.

İnci, işletmelerin gelen parayla birlikte ürüne ilişkin fiş veya fatura düzenlemesi gerektiğini vurguladı. Bu belgelerin olmaması durumunda işletmelerin cezai işlemle karşılaşabileceğini belirtti. Ayrıca, kiralama yoluyla edinilen banka hesaplarının da terörün finansmanı, kara para aklama gibi suç unsurları barındırıp barındırmadığının inceleneceğini ifade etti.

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük ise, tüketicilerin bu durumda mağdur olmamak için alışverişlerinde fiş veya fatura talep etmeleri gerektiğini belirtti. IBAN yoluyla yapılan ödemelerde, açıklama kısmına ödemenin hangi hizmet için yapıldığının yazılmasının önemine değindi.

Kaynak: t24