Uçum'un, yerel seçimler sonrası Van'da yaşanan "mazbata" krizine tepki gösteren AKP'li yetkililere yönelik "Tutumları kaydediliyor" şeklindeki sözleri parti içinde tartışma yaratmıştı. Şimdi ise Uçum, AKP'nin öncülüğünde yürütülen "yeni anayasa" çalışmalarına ilişkin tartışmalar üzerine bir açıklama yaptı.

Fatih Altaylı: Özgür Özel'e Taha Hüseyin Karagöz'le görüşmeniz lazım diyen kimse CHP içindeki hain odur Fatih Altaylı: Özgür Özel'e Taha Hüseyin Karagöz'le görüşmeniz lazım diyen kimse CHP içindeki hain odur

Uçum, "Cumhuriyetin, Cumhuriyetimizin kurucu lideri Atatürk’ün, üniter yapının, adalet ve insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal devlet ve hukuk devletinin temel olduğu, resmî dilin Türkçe, bayrağın ay yıldızlı Al Bayrak, millî marşın İstiklal Marşı, başkentin Ankara olduğu bir anayasa (yani ilk üç madde) Milletimizin vazgeçilmezidir" diyerek anayasanın temel değerlerine vurgu yaptı. Ayrıca, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili "yüzde 50 artı 1" kuralının devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.

Başdanışman Uçum, "Yeni anayasada halk iradesinin temel kazanımı olan başkanlık sisteminin ve tüm kuvvetler açısından demokratik meşruiyet ilkesinin korunması ve geliştirilmesi, % 50 +1 kuralının devam ettirilmesi halkın demokrasi mücadelesinin kazanımlarının bir gereğidir" ifadelerini kullandı.

Uçum'un açıklamalarının yanı sıra, "Yeni Anayasanın Ana İlkeleri" başlığı altında sunduğu öneriler arasında, sivil, kuşatıcı, özgürlükçü, koruyucu, sosyal ve gelişkin demokrasiye imkân veren unsurlar yer alıyor. Bu öneriler arasında, elektronik demokrasiye ve halkın katılımına önem veren düzenlemeler de bulunuyor.

Kaynak: Cumhuriyet