KKM'nin yükü bir trilyonu geçti KKM'nin yükü bir trilyonu geçti

Geçtiğimiz yaz Türkiye'de yaşanan yüksek kur ve ÖTV artışının ardından yüksek seyreden akaryakıt fiyatlarının daha da artması bekleniyor.

Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre benzine 1,60 TL, motorine ise 1,25 TL zam yapılacak. Artış 15 Mart Cuma gününden itibaren akaryakıt fiyatlarına yansıyacak.

BENZİN, MOTORİN VE LPG FİYATLARI NE KADAR?

İstanbul'da benzinin litresi 40,53 TL'den, motorinin litresi 40,72 TL'den, LPG ise 20,50 TL'den satılıyor. Benzin fiyatlarındaki artışın ardından fiyatlar 42 TL'ye çıkacak.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, vergisiz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payı eklenerek KDV'siz rafineri satış fiyatı hesaplanarak hesaplanıyor. Rafineri gümrüksüz fiyatı hesaplanırken Akdeniz-İtalya piyasasında yayınlanan Akdeniz ürünlerinin günlük CIF fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek fiyat değişiminde belirli bir farkla rafinerinin maksimum gümrüksüz satış fiyatı bulunur. . Hesaplama sonucunda dağıtım şirketlerinin uyguladığı fiyatlar rekabet ve özgürlük nedeniyle şirketten şehre değişiklik gösterebilmektedir.

Kaynak: HABERLER.COM