Muğla Milas'taki İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı'nda maden sahasının genişletilmesi için yapılan orman talanına ilişkin yerel halkın ve aktivistlerin tepkisi hem Türkiye hem de dünya kamuoyunda geniş biçimde yer bulmaya devam ediyor. Akbelen direnişine katılan vatandaşların Birleşmiş Milletler'e yazdığı mektup ise sonuç verdi. Akbelen’de ağaç kıyımına yol açan Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’in Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Şubesinin üyesi olduğu ortaya çıkmıştı. Akbelen’deki kıyımın ardından harekete geçen vakıf, Özdemir’in mütevelli heyeti üyeliğinden resmi olarak ayrıldığını açıklamıştı.

Akbelen’deki ağaç kesiminin önlenmesi için çalışma yürüten İkizköy Çevre Komitesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na (UNDP) bir mektup yazarak Limak Holding ile yürüttüğü sosyal sorumluluk çalışmalarını sonlandırmasını talep etti. UNDP yaptığı açıklamada "Yapılan incelemeler UNDP’ye Limak Vakfı ile ortaklığını sona erdirme dışında başka bir seçenek bırakmamıştır" dedi.

Teleferik kazasına ilişkin raporda çelişki Teleferik kazasına ilişkin raporda çelişki

Limak Holding’in Akbelen’de sebep olduğu hak ihlallerinin Birleşmiş Milletler’in (BM) ilkeleri ile bağdaşmadığını ortaya koyan İkizköy Çevre Komitesi, kuruluştan Akbelen’de yaşananları durdurmak için etki gücünü kullanmasını ve kendi şeffaflık taahhüdüne istinaden kamuoyunu bilgilendirmesini de talep etti.

LİMAK'IN SEBEP OLDUĞU HAK İHLALLERİ SIRALANDI

Limak Holding’in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile yürüttüğü kız çocuklarına yönelik kurumsal sosyal sorumluluk projesini gündeme getiren İkizköy Çevre Komitesi, Birleşmiş Milletler’e yazdığı mektupta Limak’ın sebep olduğu hak ihlallerini sıraladı ve bu şartlar altında iş birliğinin devam etmemesi gerektiğine dikkat çekti.

İkizköy Çevre Komitesi’nin mektubunun ardından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ofisi bir açıklama yayınladı ve Limak Vakfı ile ortaklığını sona erdirdiğini duyurdu.

'SONA ERDİRME DIŞINDA BAŞKA BİR SEÇENEK KALMIYOR'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“UNDP değişen koşullara bağlı olarak özenli incelemelerini güncellemektedir. Son aylarda sivil toplum aktivistleri tarafından dile getirilen endişeler, UNDP’yi Limak Grubu için özenli inceleme sürecini yenilemeye teşvik etmiştir. İnceleme sonuçları, UNDP’ye Limak Vakfı ile ortaklığını sona erdirme dışında başka bir seçenek bırakmamıştır. Ayrıntılar, UNDP’nin önümüzdeki günlerde ortakları ile yapacağı görüşmelerde kararlaştırılacaktır.” (karar)

Editör: Haber Merkezi