Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi'ndeki devam eden insani krizle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Guterres, Gazze'deki durumun her geçen gün kötüleştiğini belirterek, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

Guterres'in yaptığı açıklamalarda öne çıkan başlıca noktalar şunlar:

  • Gazze'deki insanların durumu her geçen gün daha da kötüleşiyor. Hastanelerin ve sağlık merkezlerinin üçte ikisi kullanılamaz durumda, kalanlar ise ciddi hasar görmüş durumda. Bazı hastaneler artık mezarlıklara benziyor.

  • İsrail ve Hamas'a ateşkes konusunda anlaşmaya varmaları çağrısında bulunuyorum. Aksi takdirde, savaşın hem Gazze'de hem de bölge genelinde tüm sonuçlarıyla birlikte katlanarak daha da kötüleşeceğinden korkuyorum.

  • Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasında en etkili yolun karayolu olduğunu ifade ediyorum. İsrail makamlarına bir kez daha, insani yardım ve insani yardım çalışanlarının Gazze'ye güvenli, hızlı ve engelsiz erişimine izin vermeleri ve bunu kolaylaştırmaları çağrısında bulunuyorum.

  • Ölenlerin ve kayıpların ailelerinin neler olduğunu bilmeye hakları var. Adli tıp uzmanlığına sahip bağımsız uluslararası araştırmacıların söz konusu toplu mezarlara derhal erişimine izin verilmesi gerekiyor. Tüm dünyanın, gerçekleşmiş olabilecek uluslararası hukuk ihlalleri konusunda hesap sorma hakkı vardır.

  • İsrailliler, Filistinliler ve daha geniş bölge için barış ve güvenliğe giden tek sürdürülebilir yolun iki devletli çözüm olduğunu ifade ediyorum. Birleşmiş Milletler, işgalin sona erdirilmesi ve Gazze'nin ayrılmaz bir parçası olduğu tam bağımsız, demokratik ve egemen bir Filistin devletinin kurulması temelinde barışa giden yolu destekleme konusunda kararlıdır.

    Netanyahu Hakkında Tutuklama İstendi Netanyahu Hakkında Tutuklama İstendi
Kaynak: milliyet