Dünya çapında merkez bankalarının ne zaman faiz indirimine başlayacağına dair öngörüler gün geçtikçe gerilese de borsalarda genel olarak olumlu bir tablo hakim.

New York Borsası endeksleri teknoloji hisselerinin öncülüğünde tarihin en yüksek seviyelerine ulaşmaya devam ederken, gelişmekte olan ülke borsalarına olan ilgi de artıyor.

Bank of America'nın verilerine göre geçtiğimiz hafta gelişmekte olan ülke borsalarına 20,8 milyar dolarlık giriş yaşandı. Bu miktar, gelişmekte olan ülke borsalarına haftalık bazda bugüne kadarki en yüksek para girişini işaret ediyor.

Türkiye'nin bu gelişmelerden önemli ölçüde faydalandığını kaydeden analistler, küresel piyasalarda Türk lirası varlıklara olan ilginin arttığını ve bunun varlıkların performansını etkilediğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri verilerine bakıldığında, yurt dışı yerleşiklerin son 4 haftada net 498,4 milyon dolarlık hisse senedi ve 319 milyon dolarlık iç devlet borçlanma senedi (DİBS) satın aldığı görülüyor.

Yabancı yatırım kuruluşlarından Türk varlıklarına ilişkin olumlu raporların devam ettiğini vurgulayan analistler, ekonomi yönetiminin geçen yıl seçimlerin ardından başlayan normalleşme sürecinde aldığı önlemlerin Türk lirası varlıkların risk iştahını artırdığını söyledi.

Bu gelişmeyle birlikte İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın BIST 100 endeksi yılbaşından bu yana yüzde 21,1 getiriyle başlıca dünya endekslerini geride bırakırken, en yakın takipçisi Japon Nikkei 225 endeksi yüzde 10,3 yükseliş kaydetti.

BIST 100 endeksi Cuma günü 9.045,97 puana ulaşarak bugüne kadarki en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, dolar bazında endeks yüzde 16,2 artışla 294,5 puana ulaşarak 16 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini test etti.

BIST 100 endeksi bu yıl günlük ortalama 97,9 milyar lira işlem hacmi kaydetti. Endeksin 7 Şubat'ta 133,6 milyar lira ile maksimum işlem hacmine ulaştığı görüldü.

Sektör endeksleri detaylı incelendiğinde tüm sektörlerin 2024 başından bu yana kaydettiği kazanımlar dikkat çekerken, BT %56,6 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 35,5 ile turizm ve yüzde 29,7 ile elektrik takip ediyor. Bu dönemde bankacılık endeksi yüzde 12,5, holding endeksi ise yüzde 27,1 değer kazandı.

Hisse senetlerinde ise BIST 100 endeksinde yer alan hisse senetlerinden 97'sinin yılbaşından bu yana prim kazanırken, 3'ünün ise değer kaybettiği görüldü.

Bu yıl yatırımcıları en çok memnun eden 3 şirket hissesi yüzde 76,5 artışla Vestel Elektronik, yüzde 66,4 artışla Akfen Yenilenebilir Enerji ve yüzde 56 yükselişle SDT Havacılık ve Savunma oldu.

Bu dönemde BIST 100 endeksinde yer alan ve değer kaybeden üç hisse sırasıyla %25,4 değer kaybıyla Qua Granit, %9,2 değer kaybıyla Hektaş ve %4 değer kaybıyla Aksa Akrilik oldu.

Öte yandan Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre 9 Şubat itibarıyla hisse bakiyesi olan yatırımcı sayısı 7,2 milyona ulaşırken, Türk hisselerinde borsa değeri 11,9 milyara ulaşarak rekor kırdı. 

MKK'nın risk iştahını ölçmek amacıyla oluşturduğu Risk Trend Endeksi'ne (REKS) bakıldığında, 2 Şubat itibarıyla yabancı yatırımcıların risk iştahı 64,3, yerli yatırımcıların risk iştahı 63,1, tüm yatırımcıların risk iştahı ise 56,3 olarak gerçekleşti.

REKS seviyesinin 50'nin üzerinde olması risk iştahının yüksek olduğunu; Bu seviyenin altı risk iştahının düşük olduğu şeklinde yorumlanıyor.

TÜİK açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 70'e ulaştı TÜİK açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 70'e ulaştı

"YENİ YÜKSELİŞ TENDİNİN BAŞLANGICI OLABİLİR"

A1 Capital CEO Vekili Üzeyir Doğan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda yeni yılla birlikte başlayan rallinin BIST 100 endeksinde 9.000 puanın üzerinde kapanışlara neden olmaya başladığını belirterek, şöyle konuştu: son olmayabilir ancak yeni bir yükseliş eğiliminin başlangıcı olabilir, yorumunu yaptı.

Doğan, BIST'in aşırı indirimlere devam etmesinin ve özellikle döviz kurlarının dengeli seyrinin yabancı yatırımcıların alım isteğini artırmasının bu artışa büyük katkı sağladığını belirterek, şöyle konuştu:

Borsa İstanbul'un hem tarihi ortalamalarına hem de emsallerine göre mevcut iskontosunun yıl boyunca yeni zirvelere ulaşmaya devam edeceğine inanıyoruz. Bu son yükselişle birlikte ilk hedefin 10.000 seviyesi olacağını düşünüyoruz. Bu seviyenin endeks için psikolojik açıdan önemli olacağını ve 8.500 seviyesinde güçlü bir destek sağlayacağını düşünüyoruz.

(HABERTÜRK)

Editör: DS Haber