Borsada Perşembe günü yaşanan düşüşlerden sonra endekste sabah saatlerinde sert satışlar gözlenirken Dolar/TL 18,78 seviyesini aşarak yeni rekor seviyesine ulaştı.

BIST 100 Endeksi 5 bin puanın altını test ederken yüzde 3’e yakın kayıplar yaşayan endeks sonrasında toparlanarak artıya geçti.

Sabah seansını dalgalı şekilde tamamlayan endekste 5 bin puanın altının görülmesi sonrası sert bir toparlanma yaşanarak yüzde 5'e varan yükseliş yaşandı. Gün için en düşüş 4961 puan görülürken en yüksek ise 5386 puan seviyesi görüldü.

BIST 100 endeksi Aralık ayından bu yana ilk kez 5 bin puanın altını gördü.

Uzmanlar sert satışlarda tek bir faktörün etkili olmadığını birçok faktörün yaşanan düşüşe neden olduğunu belirtiyor.

Endeksin gerilemesinde etkili olan başlıca nedenler arasında, içeride yaşanan siyasi gelişmeler, yeni yıl ile birlikte kâr realizasyonları, düşüşe ayak uydurmak isteyenlerin yarattığı “ivme işlemleri”, algoritmik işlemler ve ters repo işlemlerine getirilen kısıtlamaların olduğu kaydediliyor.

SPK’nın geçtiğimiz hafta para piyasası fonları için Pay Senedi Repo Pazarı’nda ters repor sözleşmesi yapma yasağı getirmesinin önemli bir etken olduğu değerlendiriliyor. Uzmanlar bu yasağın 30 Ocak 2023’e dek ötelendiğini ancak bu fonların küçülme hazırlığına başlamış olabileceklerini vurguladı.

TBMM'ye Sunulan Kanun Teklifiyle Fahiş Fiyat Artışı ve Stokçuluk Cezaları Artırılıyor TBMM'ye Sunulan Kanun Teklifiyle Fahiş Fiyat Artışı ve Stokçuluk Cezaları Artırılıyor

Öte yandan panik satışı ve pozisyon kapama ve halka arzlar için fon ayırma isteğinin de yaşanan satışlara destek vermiş olabileceği belirtiliyor.

Kaynak: www.bloomberght.com

Editör: Haber Merkezi