Çin'de çıkan hortum her tarafı dağıttı Çin'de çıkan hortum her tarafı dağıttı

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de petrol fiyatları bugün açıklanacak enflasyon verisi öncesinde yükselişini sürdürüyor.

Dün 78,73 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 76,80 dolardan kapattı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09:53'teki kapanışa göre %0,80 artışla 77,42 dolara yükseldi.

FED FAİZ KARARI

Analistler, ABD'de açıklanacak tüketici fiyat endeksine ilişkin verilerin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki faiz kararlarını etkileyebileceğini söylüyor. Fed'in Ocak toplantısında faizi sabit tutması ve Mart toplantısında ilk faiz indirimini yapması ihtimali var.

Ayrıca yarın büyük Amerikan bankaları JPMorgan Chase, Citibank, Bank of America ve Wells Fargo mali sonuçlarını açıklayacak. Bankaların mali durumu da ülkenin ekonomik faaliyetlerine dair ipuçları ortaya çıkaracak.

ABD dolarının değer kaybetmesi petrol fiyatlarının yükselmesine neden olurken, doların zayıflığı da petrolü döviz kullanıcıları için daha ucuz hale getirerek talebin artmasına yardımcı oluyor.

KIZILDENİZ'İN PETROL FİYATI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Kızıldeniz'deki mevcut gerilim petrol fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına yanıt olarak Yemen'de Husilerin ticari gemilere yönelik son eylemlerinin ardından birçok nakliye şirketi Kızıldeniz seferlerini durdurma kararı aldı.

Dünyadaki petrol kaynaklarının çoğuna ev sahipliği yapan Orta Doğu'da artan gerilim, küresel bir tedarik zinciri krizinin yaşanabileceği ve enerji sevkiyatlarının olumsuz etkilenebileceği ve yüksek petrol fiyatlarına destek olabileceği yönündeki endişeleri artırıyor.

Kaynak: KARAR