18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’inci yılı, Büyükçekmece Çanakkale Anıtı’nda düzenlenen tören ile kutlandı. Büyükçekmece Belediyesi’nin geleneksel 18 Mart Çanakkale Zafer Turu etkinliği kapsamında yola çıkan 40 bisikletçinin getirdiği toprakla zeytin ağaca dikildi.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’inci yılı Büyükçekmece’de coşkuluyla kutlandı.

İlk tören, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün katılımıyla 100. Yıl Çanakkale Şehitler Abidesi’nde yapıldı. Günün anlam ve önemine yönelik konuşmalar ve okunan şiirlerin ardından 15 Mart'ta aynı noktadan Çanakkale’ye gitmek için yola çıkan 40 bisikletçinin Gelibolu ve Eceabat’tan getirdikleri toprakla zeytin ağacı dikildi.

Türkiye’deki zeytinliklerin korunması ve Rusya Ukrayna arasında barışın sağlanması dilekleriyle sembolik olarak dikilen zeytin ağacının dibine Başkan Akgün ve gaziler birlikte toprak bıraktı.

Büyükçekmece’de ikinci tören, Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Burada yapılan tören, ilçe protokolünün Atatürk Anıtı’na çelenk takdimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla son buldu.

“KINAMAK İÇİN ZEYTİN AĞACI DİKTİK”

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’inci yılı anma töreninde konuşan Başkan Akgün, 107 yıl önce Çanakkale’de Türkler'e yapılanların bugün de başka coğrafyalarda devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Bugün ben Çanakkale Destanı’nın 107’inci yılında anma törenlerinde dikkati bu noktaya çekmeye çalıştım. Rusya’nın Ukrayna’ya uygulamakta olduğu zulmü ortaya koymaya çalıştım. Çünkü bize bunu yaşatmaya kalkmışlardı. Biz onun destanını yazdık. Bisikletçilerimiz önce buradan pedal bastılar. Büyükçekmece’den Çanakkale’ye 18 Mart Çanakkale Destanı’nı anma programı içerisinde gittiler. Şehitliklerin, cephenin ve şehitliğin bulunduğu o alanlardan çeşitli noktalardan getirdikleri toprağı burada sembol olarak dikmiş olduğumuz zeytin ağacının dibine birlikte koyduk. Bu zeytin ağacını dikmemizin sebebi; zeytin hayattır. Zeytini anlatmak için saatlerce konuşmak lazım. Bugün Türkiye’de zeytine karşı bir saldırı başlamıştır. Bu da bir emperyalist saldırıdır. Bu da çünkü para için yapılmakta olan bir saldırıdır. Bunu kınamak için bu zeytin ağacını diktik.”

Kaynak: anka