Çay Fiyatları Uçtu: 5 Ayda Yüzde 110 Zam!

Maliyet Artışları ve Döviz Kurlarındaki Yükseliş Çay Fiyatlarına Yansıdı

Maliyetlerdeki artış ve yükselen döviz kurları, Türkiye'nin en çok tüketilen içeceği olan çayın fiyatını büyük ölçüde etkiliyor. Çay fiyatlarına peş peşe gelen zamlar, vatandaşların çaya ulaşmasını zorlaştırıyor. Bu hafta gelen güncelleme ile birlikte çaya yapılan zam, hazirandan bu yana yüzde 110'u aştı.

Türkiye'de vatandaşların günlük tüketim listesinde en üst sıralarda yer alan çay, artan maliyetler ve yüksek döviz kurları nedeniyle ciddi bir fiyat artışıyla karşı karşıya. Haziran ayından bu yana gelen zamlarla birlikte çay fiyatları yüzde 110'u aşarak vatandaşların bütçesini sıkıştırıyor.

Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 0,1 azaldı Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 0,1 azaldı

Ekonomim'de yer alan habere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplanırken, gıda ve alkolsüz içeceklerin payı son 3 yılda yüzde 25’in üzerine çıktı. Bu kapsamda, tüketicilerin en çok tükettiği ürünlerden biri olan çay, bu artıştan olumsuz etkileniyor.

Trabzon Ticaret Borsası verilerine göre Türkiye'de günde 245 milyon bardak çay içiliyor. Bu, ayda 735 milyon ve yılda ise 8 milyar 820 milyon bardak çay tüketimine denk geliyor.

Çay fiyatlarındaki artışın yılın ikinci yarısından itibaren daha belirgin olduğu ve Haziran-Ekim döneminde yüzde 88 oranında zam yapıldığı belirtiliyor. Bu hafta itibarıyla çaya bir zammın daha eklenmesiyle, marketlerde satılan ÇAYKUR'un en çok tercih edilen çayının fiyatı 147-155 lira bandına çıktı.

ÇAYKUR'dan resmi bir açıklama gelmemesi nedeniyle, bu artışın ÇAYKUR'un toptan fiyatlara yaptığı zamdan mı, yoksa marketlerin re'sen yaptıkları bir zamdan mı kaynaklandığı henüz bilinmiyor. Ancak, son zamla birlikte haziran ayından bu yana çaya yapılan zam oranının yüzde 110'u geçtiği görülüyor.(karar)

Editör: Haber Merkezi