İstanbul'da dün gerçekleşen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları sırasında gerilim yaşandı. Saraçhane'deki toplanma alanından Taksim'e yürümek isteyen gruplar, Unkapanı'ndaki tarihi Bozdoğan su kemerleri altında polis tarafından kurulan barikatlarla karşılaştı. Polis, barikatı zorlamaya çalışan göstericilere biber gazı ile müdahale etti.

Beklendiği gibi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve sendikalarla Saraçhane'den polisin barikat kurduğu Bozdoğan Kemeri'ne yürümesi planlanıyordu, ancak yaklaşık bir saat boyunca Saraçhane'de bulunan Özel, alandan ayrıldı. Sendikalar da müzakereler sonrası yürüyüşten vazgeçti.

CHP Kobani Davası kararına tepki gösterdi! CHP Kobani Davası kararına tepki gösterdi!

Halk TV’den İsmail Küçükkaya’ya konuşan Özel, “Taksim’e neden yürümediniz?” sorusuna yanıt verdi. Özel, partisinin ve beraberindekilerin polisle çatışıyor izlenimi vermek istemediğini belirtti. Özellikle de seçimlerden sonra yeni birinci parti çıkmış lider olarak böyle bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Özel, şu ifadeleri kullandı: "Biz şu anda Türkiye'nin 1. partisiyiz. Bunun sorumlulukları var. Üstelik gelecekte ülkeyi yönetecek parti olarak sorumluluklarımız çok daha arttı. 31 Mart'ın kazananı olan bir parti olarak varıp da polise verilmiş kanunsuz emre rağmen polisle itişip kakışmak bana da partime de yakışmazdı. "Ben o barikatı kaldıracağım. Ben devletin polisini oradan çekeceğim ama bunu kendisi de halkın çocuğu olan polisle çatışarak yapmayacağım. Ben bunu seçimden 1. parti olarak çıkmış bir genel başkan olarak önümüzdeki ilk seçimi kazanarak yapacağım. Kavga ederek iterek çatışarak değil seçimle yapacağım bunu."

İsmail Küçükkaya, Özel'e Saraçhane'den ayrılmasında herhangi bir duyum, bilgi, provokasyon ihtimalinin etkili olup olmadığını sordu.

Özel, şu yanıtı verdi: "Bir takım provokasyonların olacağı ve oradaki kitlenin provoke edileceği bir çatışma ortamının oluşturulmaya çalışıldığı aşikardı."

Son olarak, Özgür Özel, Saraçhane'deki manzaranın tarihi bir niteliğe sahip olduğunu vurgulayarak, bu durumu önemli bir kazanım olarak değerlendirdi.

Kaynak: KARAR