Üsküdar Belediye Meclisi toplantısında, AK Parti döneminde vakıflara bedelsiz tahsis edilen binaların tahsis kararları iptal edildi. Meclis Birinci Başkanvekili Mithat Özdemir başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, belediye meclis salonunda yapılan görüşmeler sonunda tahsislerin iptali karara bağlandı.

Cumhur İttifakı Grubu adına söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Dündar Ziya Gültekin, geçmiş dönemde belediye tarafından yapılan yer tahsisleri ve protokollerin iptal edilmesini doğru bulmadıklarını belirtti. Gültekin, bu vakıflardan bazılarının fakir ailelere yemek sağladığını ve Sevgi Evlerinde büyüyen yetim kızlara üniversiteye hazırlık kursu verdiğini savundu. Ayrıca, sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Ankara'da Deprem! Ankara'da Deprem!

CHP Grubu adına konuşan Zülfikar Güneş Gülaydın ise yaptıkları işlemin sivil toplum kuruluşları düşmanlığı olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Gülaydın, tahsis edilen yerlerin ilk toplantıda medyada 25 olarak yansıtıldığını, ancak sayının aslında 30 olduğunu açıkladı. Bu yerlerden 5'inin ittifak tesisi, 25'inin ise ortak hizmet protokolü kapsamında devredildiğini belirtti. Vakıflar Genel Müdürlüğünden belediyenin kiraladığı 20 taşınmaz için belediyenin her ay düzenli olarak 507 bin 112 lira ödediğini ekledi.

Yapılan konuşmaların ardından, sivil toplum kuruluşlarına tahsis edilen 30 yerle ilgili protokollerin iptali ve belediye başkanına yetki verilmesine ilişkin oylama yapıldı. Tahsis iptali, AK Parti ve MHP grubunun "hayır" oyuna rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

Ayrıca, CHP Meclis Üyesi Emre Gülener, 4 Nisan 2024 tarihli Danıştay kararı ile Validebağ Korusu'nun koru olarak kalacağının kesinleştiğini belirtti. Gülener, Validebağ Korusu'nun İstanbul'un ve Avrupa kıtasının şehir içinde kalmış birinci derecede doğal sit alanı ve koru niteliğindeki tek alan olduğunu vurguladı. 25 yıl süren mücadelenin, 354 dönümlük alanın koru olarak kalması için verildiğini ve sonunda hukuk sınırları içinde bu mücadelenin başarıya ulaştığını ifade etti.

Kaynak: KARAR