Uzmanlar altın fiyatlarının mayıs sonrası akıbetini açıkladı! Uzmanlar altın fiyatlarının mayıs sonrası akıbetini açıkladı!

Özellikle yaz döneminde dünyanın büyük bir kısmını etkisi altına alan El Niño, tarımsal üretimi de etkiledi. Dünyanın en büyük iki kakao çekirdeği üreticisi olan Gana ve Fildişi Sahili'ndeki kuraklık mahsullere zarar verince, küresel kakao fiyatları rekor üstüne rekor kırmaya başladı. Çikolata üreticileri zaten artan fiyatlar konusunda uyarılarda bulunuyor.

Ekonomim'den Evrim Küçük'e göre, dünyanın en büyük kakao çekirdeği üreticisi Gana ve Fildişi Sahili başta olmak üzere Batı Afrika ülkelerinde yaşanan kuraklık, dünya kakao fiyatlarında yeni bir rekora yol açtı. New York Ticaret Borsası'nda kakao fiyatları ton başına 6.000 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bazı analistler fiyatların yılı mevcut seviyelerinin altında tamamlayacağını öngörüyor. Bazıları fiyatların hızla artmaya devam edeceği konusunda uyarıyor.

FİYATI İKİ KATINDAN FAZLA ARTTI

Çikolatanın hammaddesi olan kakaonun fiyatı, Batı Afrika'da özellikle güney yarımkürede iklimin daha sıcak ve daha kuru olmasına neden olan El Niño'nun olumsuz etkisi nedeniyle geçen yıl iki kattan fazla arttı. Kakao fiyatları ICE'de 5.970 doları test ettikten sonra sınırlı arza ilişkin devam eden endişeler nedeniyle 5.890 dolara düştü. Londra'da fiyatlar 4.800 £'a ulaştı.

Kaynak: KARAR