Deprem Sonrası Vatandaşların Konut Kriterleri Değişiyor: Artık Beton Kalitesi Ön Planda"

Kahramanmaraş Depremi Sonrası Vatandaşlar, Estetikten Ziyade Bina Dayanıklılığına Odaklanıyor

28.11.2023 - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihli depremlerin etkisiyle, konut almak isteyen vatandaşların tercih kriterleri önemli ölçüde değişti. Artık konut alırken öncelik, dairenin estetik yapısından ziyade binanın beton kalitesi ve depreme karşı dayanıklılığına veriliyor.

Sinan Ateş'in eşi iddianamenin kabulüne tepki gösterdi: Devlet ne sağımızda ne solumuzda ne de arkamızda... Sinan Ateş'in eşi iddianamenin kabulüne tepki gösterdi: Devlet ne sağımızda ne solumuzda ne de arkamızda...

Deprem felaketi, konut sahibi olmak isteyen vatandaşların beklentilerine yeni bir yön verdi. Konut seçiminde önceden mutfak dolaplarının rengine bakılabilirken, şimdi ise vatandaşlar özellikle beton kalitesi ve depreme dayanıklılığına odaklanıyor.

Sektörde uzun süre deneyim kazanmış isimlerden biri olan Sefa Alagöz, konut alırken dikkat edilmesi gereken unsurları şu şekilde açıklıyor: "Dikkat edilecek ilk üç madde kalıcılık, sürdürülebilirlik ve sağlamlıktır. Uzmana danışmadan ev almamak lazım. Eskiden mutfak dolaplarının rengine bakılırdı. Ancak, artık insanlar depreme dayanıklı mı, beton kaliteli mi diye soruyor. Beton kalitesinin C-35, demirin de belirli bir standartta olması elzem. Bu özelliklerin yanında konutun inşa edileceği zemin de depreme dayanıklılık açısından büyük önem taşıyor."

Alagöz ayrıca, sektörel olarak bakıldığında vatandaşın malzeme kalitesini sorgulamasının, kalite standartlarının yükselmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.

Uzun süreli bir inşaat projeleri geçmişine sahip olan Alagöz, yaşanan depremlerin etkisiyle insanların gayrimenkul alırken güven duygusuna önem verdiğini vurguluyor. Deprem ülkesi olmanın bilinciyle üreten ve satın alanın da bu bilince sahip olması gerektiğini ifade ediyor.

Gelecek dönem hedeflerini paylaşan Alagöz, kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verdiklerini belirtiyor. Özellikle 1999 depreminden bu yana kentsel dönüşüm projelerine hassasiyetle yaklaştıklarını söyleyen Alagöz, Çengelköy Hillgarden216, Ümraniye Elmalıkent ve Üsküdar Kandilli gibi büyük projelere odaklanacaklarını ifade ediyor.

Bu değişen konut tercih kriterlerinin sektör genelinde daha geniş bir bilinçlenmeye ve kalite standartlarının yükselmesine yol açması bekleniyor.(Haberglobal)

Editör: Haber Merkezi