İncelemeler sonucunda Hatay Valiliği tarafından projeye “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verildi. Bu karara göre şirket 91 milyon 317 bin TL’lik projeyle birlikte 150 bin metrekarelik “devletin hüküm ve tasarrufu altındaki deniz alanında” denizi doldurarak yol, otopark ve TIR dönüş parkı yapacak. Projenin inşaat öncesi altı ay, inşaat dönemi 66 ay olmak üzere toplamda altı yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Yeni Müfredatta Integral Gitti Cihat 15 Temmuz ile Vurgulandı Yeni Müfredatta Integral Gitti Cihat 15 Temmuz ile Vurgulandı

TEPKİ ÇEKTİ

468 sayfalık ÇED raporuna göre, projede kullanılacak olan malzemelerinin Akarca Kiretçaşı Ocağı’ndan temin edileceği belirtiliyor. Geçen aylarda köylüler madenin verdiği başlıca zararları bakanlığa bildirmişti.

Bunların içerisinde de yer alan bazı maddeler şu şekildeydi:

  • Meyve ağaçlarından verim alınamıyor, üretim bitmek üzere.
  • Patlatmalar sonucunda Sarıseki (Derebanı Deresi) kanyonu doldu. Buna bağlı olarak 2014–2015-2017 yıllarında otoyolun kapanmasına da sebep olan sel felaketi yaşandı.
  • Mera olarak hayvanların yayılımı sağlanan bölge tükendi, büyükbaş hayvancılık bitmek üzere.
  • Patlamalar sonucunda aşırı sarsıntı sebebiyle evlerde büyük kolon ve kiriş çatlakları oluştu.

BELEDİYE KARŞI ÇIKMIŞTI

Depremlerin ardından Hatay sular altında kalmış, bazı uzmanlar sudaki yükselmenin ilgili bölgedeki deniz dolgusuyla yapılan parkın çökmesi sonucu yaşandığını iddia etmişti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da denize dolgu yapılmasına belediye olarak karşı çıktıklarını ancak konunun oldubittiye getirilerek Hatay’daki dolgu alanlarının neredeyse 500 bin metrekareye çıktığını söylemişti.

Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr

Editör: Haber Merkezi