Demirören Grubu'nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası'na geçen İstanbul’un Göktürk Mahallesi'ndeki Kemerköy Sitesi Golf Sahası’na, Emlak Konut GYO'nun inşa edeceği proje için iş makineleri bugün de çevik kuvvet polisleri eşliğinde girdi.

Konut projesine dahil olan yeşil alana başka bir noktadan iş makinelerinin girişini sağlamak için Cendere Deresi’nin istinat duvarının yıkılarak üzerine yol yapıldığı ortaya çıktı.

Bölge sakinleri her yıl istinat duvarlarını da aşan ölçüde su akışı olan yerde yıkılan duvar nedeniyle bölgeyi su basma ihtimali olduğunu söylediler. Bu arada yıkılan istinat duvarını görüntülemeye çalışan basın mensuplarını da inşaat yetkilileri engellemeye çalıştı.

Site sakinlerinden Gamze Ejder de “Sel basacak burayı. Kırdınız ya dere yatağını” diye tepki gösterdi.

‘BURASI BATAKLIK OLMAKTAN KURTARILMIŞTI”

“Bu dere 300 yıllık taşma istatistiklerine göre ıslah edilmişti. Şimdi bu proje de doğal olarak bozuldu” diyen Kemerköy Sitesi sakini İpek Akpınar şunları söyledi:

“Burası, sürekli sel basan Cendere Deresi’nin bir ucu. Şu üzerinde bulunduğumuz alan da taşma alanlarından bir tanesi. Bu dere sürekli yağmurlarda taşıyordu ve buraları su basıyordu. 1990’lı yılların başında bilim adamlarından istatistiklerini aldılar.

Bu dere 300 yıllık taşma istatistiklerine göre ıslah edildi. Dolayısıyla 300 yıllık istatistiklere göre yağan yağmurları taşıyacak hale getirildi. Şimdi bunun bu kısmı açıldığı için 300 yıllık istatistiğe dayalı ıslah projesi de doğal olarak bozuldu.

Bu bölgede yapılan o gördüğünüz küçük göletler aynı dengeyi sağlayıp da suyu kontrollü olarak dereye vermek için yapılmıştı. Bizim az önce gördüğünüz yeşil alanlarımıza inşaat yapmak istiyorlar. Dolayısıyla oraya girebilmek için bir giriş noktasına ihtiyaç var.

Dün buradan kendilerine bir giriş noktası açtılar oradan içeri girip oradan hafriyat yaptılar. Göktürk'te bu İstanbul Caddesi’nin alt tarafı her zaman sel bölgesi gibi olmuş. Hep bataklıktı. Buralarda bu tür organizasyonlar yapılınca bu sular kontrol altına alınmış ve burası bataklık olmaktan kurtarılmıştı.”

KARARA RAĞMEN…

Kendini yerlere atan AKP'li İbrahim Efe, partiden ve meclis üyeliğinden istifa etti Kendini yerlere atan AKP'li İbrahim Efe, partiden ve meclis üyeliğinden istifa etti

İş makinelerinin alana girmesi için sitenin duvarı yıkıldı. Yapılan işlemle ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaat çalışmaları gün boyu devam etti. Vatandaşlar ellerinde; “Göktürk yeşil kalsın!”, “Betona hayır”, “Adalet hemen şimdi”, “Yeşilime dokunma” yazılı pankartlarla ve çaldıkları düdüklerle seslerini yükselttiler. Yoldan geçen araçlar da korna çalarak protestoya destek verdi.

91 VİLLA İNŞA EDİLECEK

Demirören Grubu’nun borçlarına karşılık Ziraat Bankası'na devredilen İstanbul Kemerburgaz'daki 224 bin metrekarelik araziyi yapılaşmaya açıldı. Demirören Holding'in Ziraat Bankası’ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık ipotek ettirdiği ve kredi borcunu ödemediği için Ziraat Bankası'na devredilen araziye konut inşa edileceği belirtildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından imara açılan golf sahalarına konut ve villa olmak üzere 650 bağımsız birim inşa edilecek. Projede 91 adet villa, 33 adet konut bloğu yer alacak. Proje, 143 bin 586 metrekarelik kapalı inşaat alanına sahip. Emlak Konut, ihale ettiği “Eyüpsultan Göktürk 1. Etap Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi” için Özyazıcı İnşaat ile 19 Ekim 2022 tarihinde 1 milyar 550 milyon TL’lik sözleşme imzaladı. Eyüpsultan Göktürk 2. Etap Konut İnşaatı için de 24 Ekim’de de Cevahir Yapı Sanayi ile 2 milyar 295 milyon TL’lik sözleşme imzalandığını açıkladı. (ANKA)

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi