Siberzorbalar dolandırıcılıkta yeni yöntemle daha karşımızda...

Bazı kişilere SMS yoluyla gönderilen linklerle kredi kartı ve banka bilgilerini ele geçiriyorlar. Vatandaşın ikna olmasına çok müsait bir şekilde dizayn edilen yöntemle kişilere belirli bir numaradan SMS gönderiliyorlar. Gönderdikleri mesajda ‘Koliniz adres sebebiyle gönderim merkezine iade edilmiştir. Tekrar adrese yönlendirilmesi için lütfen adresinizi güncelleyin’ ifadeleri bulunuyor. Gönderilen SMS'in hemn altında bir linkte bulunuyor. Vatandaşlar linke tıkladıkları zaman yeni açılan bir sayfada adres bilgilerini güncellemeleri ve ardından paketin gönderimi bahane edilerek ufak bir miktar ücret talep ediliyor. Bir sonraki adımda kişinin kart bilgilerini gireceği sayfaya yönlendiriyorlar.

Yapılan bu dolandırıcılık tuzağına kanmayanlar internette bu konu hakkında birçok yerde şikayet oluşturdu. Bu şikayetlerden bazılarında açığa çıkarılan dolandırıcıların kurduğu tuzak şu şekilde anlatıldı: “0850 545 48 16 bir numaradan adres bilgilerinizi güncellemelisiniz şeklinde bir mesaj geldi. Gönderilen linke tıkladığımda sözde bir kargo sayfasına ulaştım adres bilgilerimi yeniledim ve tekrar teslim edilmesi için belli bir meblağ gerektiğini belirttiler. Kart bilgilerimi girmem istendi. Herhangi bir maddi talepte benim ilgimin olmadığını belirtiyorum.”

Peki ne yapmalı?

Kendini yerlere atan AKP'li İbrahim Efe, partiden ve meclis üyeliğinden istifa etti Kendini yerlere atan AKP'li İbrahim Efe, partiden ve meclis üyeliğinden istifa etti

Vatandaş bu tuzağa düştüğünü anladığında zaman bir takım önlemler alabilir. Bu gibi tuzaklarla karşılaşanlar ekran görüntüsü ile bir de mesajda görünen telefon numarası ile savcılığa şikayette bulunabilir. Diğer yandan konunun uzmanları, bu gibi dolandırıcılıklara karşı herkesin sosyal medya şifrelerinin birbirlerinden farklı olması gerektiği konusunda önemle uyarıyor. Bir diğer yöntem ise girelen bilgilere ait bankayı arayarak kullanılan kartı hemen devre dışı bırakmak.

Uzmanlar, bu tarz içerik gönderilen mesajlara kesinlikle itibar edilmemesi konusunda uyarıyor. (İHA)

Editör: Haber Merkezi