İstanbul serbest piyasasında dolar 32,2270 liradan, Euro ise 34,9070 liradan güne başladı.

Doların alış fiyatı 32,2250 lira, satış fiyatı ise 32,2270 lira olarak belirlendi. Euro'nun alış fiyatı 34,9050 lira, satış fiyatı ise 34,9070 lira olarak kaydedildi. Dün doların satış fiyatı 32,1990 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 34,9430 lira olmuştu.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin belirsizlik risk iştahını törpülerken, haftanın geri kalanında ABD'de açıklanacak veriler ve Fed yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin varlık fiyatlarında oynaklığı artırması bekleniyor.

Dünya genelinde enflasyonla mücadele kapsamında, önemli merkez bankalarının attığı şahin politika adımlarının sonuna gelindiğine kesin gözüyle bakılırken, faiz indirimlerine ne zaman başlanacağına yönelik belirsizlik devam ediyor.

Analistler, bu belirsizliğin makroekonomik verilerden alınan sinyallerle azalabileceğini ifade ederek, ABD'de yarın açıklanacak büyüme verilerinin ve cuma günü Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamalarının bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin ipuçları verebileceğini söyledi.

Bununla birlikte, Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri de takip edilirken bazı banka yetkililerinin dün yaptığı açıklamaların temkinli sinyaller vermesinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in ilk faiz indirimine haziran ayında gitme ihtimalinin yüzde 67'ye gerilediği görüldü.

Dün, ABD'de açıklanan verilere göre, dayanıklı mal siparişleri, şubatta aylık bazda yüzde 1,4 artarak piyasa beklentilerinin üzerine çıktı. Bununla birlikte, Conference Board (CB) Tüketici Güven Endeksi, martta aylık 0,1 puan azalarak 104,7 seviyesine geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Türkiye Sahalara Döndü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Türkiye Sahalara Döndü

Ayrıca, Fed, geçen yıla ait yıllık denetlenmiş bilançosunu yayımladı. Banka, 114,3 milyar dolar zarar ederek bu zamana kadarki en büyük faaliyet zararını kaydetti. Mevduat kurumlarının rezerv bakiyelerine yönelik faiz gideri geçen yıl 176,8 milyar dolara çıkarken, repo operasyonlarına ilişkin faiz gideri 104,3 milyar dolar oldu.

Tahvil piyasalarında dar bantta hareketin devam ettiği görülürken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,24 seviyesinde yatay bir seyir izledi. Altının ons fiyatı da önceki kapanışının hemen üzerinde 2 bin 179 dolardan işlem gördü.

Dolar endeksi, dün 103,4-104,4 bandında dalgalı bir seyir izledikten sonra şu sıralarda 104,3 seviyesinde bulunuyor.

Dün ABD stoklarında bulunan petrolde kayda değer bir artış görülmesi petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskılarken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1 azalışla 85,2 dolardan günü tamamladı. Şu dakikalarda önceki kapanışına göre yüzde 0,4 düşüşle 84,9 dolardan işlem görüyor.

ABD'li teknoloji devlerinden Apple'ın hisseleri, Çin'deki iPhone sevkiyatlarının şubat ayında yıllık yaklaşık yüzde 33 düşmesinin ardından yüzde 1'e yakın değer kaybetti.

Diğer yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, ABD ekonomisine ilişkin yayımladığı raporda, iş gücü piyasasının sağlam kalması nedeniyle ABD'de ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 2,5 olmasının beklendiğini bildirdi.

Dün, New York borsasında, Nasdaq endeksi yüzde 0,42, S&P 500 endeksi yüzde 0,28 ve Dow Jones endeksi de yüzde 0,08 azalış kaydetti.

Avrupa borsalarında dün pozitif bir seyir izlendi. Bugün ise yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz indirimlerine ilişkin belirsizlikleri takip etmekteler. Analistler, bu iki bankanın haziran toplantılarında faiz indirimine gitme olasılığının öne çıktığını ifade ediyorlar. ECB'nin haziranda faiz indirme ihtimali yüzde 76, BoE için ise yüzde 74 olarak fiyatlanıyor.

Yarın İngiltere'de açıklanacak büyüme verilerinin para piyasalarında değişikliklere neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, BoE ve ECB yetkililerinin yapacakları açıklamaların da pay piyasalarında oynaklığı artırabileceği ifade ediliyor.

Dünkü işlemlerde İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,14, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,67 ve Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,41 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar ise yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya'da ise pay piyasalarında karışık bir seyir izleniyor. Japon yeninin dolar karşısında 34 yılın en düşük seviyesine inmesiyle Nikkei 225 endeksindeki yükseliş dikkat çekiyor. Japonya Merkez Bankası (BoJ) yetkililerinin destekleyici finansal koşulları sürdüreceği yönündeki açıklamaları ve politika değişikliklerinde "yavaş ve istikrarlı" ilerleme vurgusu, dolar/yen paritesinde son 34 yılın en yüksek seviyelerine çıkışa neden oldu.

Ancak BoJ yetkililerinin gelecekteki politika kararlarının ekonomiye ve fiyat gelişmelerine bağlı olacağına dair açıklamalarıyla dolar/yen paritesinde sınırlı bir gerileme yaşandı.

Analislter, Japonya'da yenin zayıflamasının ülke pay piyasalarında risk iştahını artırdığını belirtirken, BoJ yetkililerinin gelecek açıklamalarının yatırımcıların odağında olduğunu ifade ediyorlar.

Çin'de ise açıklanan verilere göre, ocak ve şubatta toplam sanayi karının yıllık bazda yüzde 10,2 arttığı görülürken, endüstriyel karların 2023'te yüzde 2,3 azaldığı belirtiliyor. Ayrıca, Çin'in ABD'nin 2022'de çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası'ndaki iklim değişikliğiyle mücadele için yerli elektrikli araç üreticilerine yönelik sübvansiyonların rekabet kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) şikayette bulunduğu aktarılıyor.

Kapanışa yakın işlemlerde Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1 artarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,7 değer kaybetti. Güney Kore'de Kospi endeksi ise yatay bir seyir izliyor.

Kaynak: BİRGÜN