Dünya basını, Türkiye'deki yerel seçim sonuçlarını yakından inceledi. CHP'nin ülke genelinde %37,76 oy alarak birinci sırada yer aldığı belirtildi.

Dünya basını, Türkiye’deki yerel seçim sonuçlarını mercek altına aldı - Resim: 2

1 Mayıs Taksim yasağı dünya basınında 1 Mayıs Taksim yasağı dünya basınında

Bu sonuçla CHP, 44 yıl sonra birinci parti olarak çıkarken, AKP ise 22 yıl sonra ilk kez seçim kaybetti. Dış basın, Erdoğan'ın hayal kırıklığına uğradığı seçimi değerlendirirken, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun zaferinin muhalefetin gücünü gösterdiğini vurguladı.

Dünya basını, Türkiye’deki yerel seçim sonuçlarını mercek altına aldı - Resim: 4

Reuters Haber Ajansı, İmamoğlu ve Erdoğan'ı karşılaştırarak İmamoğlu'nun potansiyel bir cumhurbaşkanı adayı olarak görüldüğünü belirtti.

Dünya basını, Türkiye’deki yerel seçim sonuçlarını mercek altına aldı - Resim: 7

Financial Times gazetesi, İmamoğlu'nun CHP için gösterdiği güçlü performansın Erdoğan'a acı verici bir darbe vurduğunu ifade etti.

New York Times ise seçmenlerin ekonomik duruma kızgın olduğu bir ortamda muhalefetin kazanımlar elde ettiğini yazdı ve İmamoğlu'nun siyasi muhalefetin yıldızı olduğunu belirtti.

Dünya basını, Türkiye’deki yerel seçim sonuçlarını mercek altına aldı - Resim: 8

Deutsche Welle, İstanbul'da CHP'nin önde olduğunu ve Türkiye genelinde birçok ilde önde göründüğünü aktardı. Wall Street Journal, CHP'nin 1970'lerden bu yana ilk kez ülke çapında toplam oyların en büyük payını aldığını belirtti. The Guardian ise ana muhalefetin Recep Tayyip Erdoğan iktidarına beklenmedik bir darbe vurduğunu aktardı.

Kaynak: Gerçek Gündem