DSÖ'nün verilerine göre, kızamık vakaları ocaktan beri sürekli artıyor ve bu durum dünya genelinde alarm verilmesine sebep oluyor.

2023 yılında 306 binden fazla kızamık vakası rapor edilmesi, 2002 yılına göre vaka sayısının yüzde 79 arttığını gösteriyor.

Brezilya'da Evsizlerin Kaldığı Otelden Yangın Faciası: 10 Kişi Öldü Brezilya'da Evsizlerin Kaldığı Otelden Yangın Faciası: 10 Kişi Öldü

Kızamık konusundaki DSÖ'nün teknik danışmanı Natasha Crowcroft, kızamık vakalarının genellikle az rapor edildiğini ve gerçek sayının çok daha yüksek olduğunu vurguladı.

Crowcroft, "Kızamık dünyasında son derece endişeliyiz" ifadelerini kullandı.

DSÖ'nün verilerine göre, 2022'de rapor edilmemiş 9,2 milyon vaka ve 136 bin 216 kızamık ölümü olduğu tahmin ediliyor. Geçen yıl için ise böyle bir modelleme henüz yapılmadı ancak Crowcroft, 2022'de ölüm vakalarında yüzde 43'lük bir artışın görüldüğünü belirtti.

Uzman Crowcroft, dünya çapındaki ülkelerin yarısından fazlasının şu anda yıl sonuna kadar kızamık salgını açısından yüksek risk altında olduğunu belirterek, yaklaşık 142 milyon çocuğun hastalanmaya yatkın olduğunu tahmin ediyor.

Kızamık, esas olarak çocuklara saldıran oldukça bulaşıcı bir hastalık. En ciddi komplikasyonlar arasında körlük, beyin şişmesi, ishal ve ciddi solunum yolu enfeksiyonları yer alır.

Crowcroft, sayıların artmasının ana nedeninin "aşılama kapsamının gerilemesi" olduğunu söyledi.

Salgınları önlemek için bir bölgedeki çocukların en az yüzde 95'inin hastalığa karşı tam aşılanması gerekiyor ancak küresel aşılama oranları yüzde 83'e düştü.

Vakaların dağılımında büyük bir eşitsizlik var ve ölümler söz konusu olduğunda bu daha da artıyor.

Crowcroft, kızamıktan ölen çocukların yüzde 92'sinin dünya nüfusunun dörtte birinden azında, özellikle de çok düşük gelirli ülkelerde yaşadığına dikkat çekti.

Kaynak: karar