Ekim Ayında Dış Ticaret Açığı Azaldı: İhracat Artarken, İthalat İstikrarlı Bir Büyüme Gösterdi

Türkiye, Almanya'ya Yaptığı İhracatla Ekim Ayında Öne Çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine göre, ekim ayında dış ticaret açığı, ihracatın yüzde 7,4 artması ve ithalatın yüzde 0,6 artmasıyla birlikte yüzde 17,5 azaldı. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı, ekimde 1 milyar 508 milyon dolara gerileyerek dikkat çekti.

Ekim ayında Türkiye'nin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak 22 milyar 871 milyon dolar, ithalat ise yüzde 0,6 artarak 29 milyar 390 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Ekim döneminde ise ihracat yüzde 0,2, ithalat yüzde 1,1 artış gösterdi. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı ekimde 1 milyar 508 milyon dolara gerileyerek dış ticaretin dengelenmesine katkı sağladı.

Ekim ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat yüzde 4,6 artarak 20 milyar 627 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat yüzde 18,8 artarak 22 milyar 135 milyon dolara çıktı. Bu kapsamda enerji ve altın hariç dış ticaret açığı, ekimde 1 milyar 508 milyon dolar olarak gerçekleşti.

KKM'nin yükü bir trilyonu geçti KKM'nin yükü bir trilyonu geçti

Ekim ayında yaşanan gelişmelerle birlikte dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,5 azalarak 6 milyar 519 milyon dolara geriledi. Bu, dış ticaretin daha sürdürülebilir bir seyir izlediğini gösterirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 77,8'e yükseldi. Ancak, Ocak-Ekim döneminde dış ticaret açığı yüzde 3,2 artış göstererek 93 milyar 917 milyon dolara çıktı. Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya, Irak, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve İtalya öne çıktı, bu ülkelerle yapılan ihracat toplamın yüzde 28,7'sini oluşturdu.(haberglobal)

Editör: Haber Merkezi