Ekim Ayında Konutların Yüzde 94’ü Kredisiz Satıldı: Kim Alıyor Bu Konutları?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekim ayında ülke genelinde satılan konutların yüzde 94'ü kredi kullanılmadan, peşin olarak alındı. Konut fiyatlarının yüksekliği ve faiz oranlarının artmasıyla birlikte kredi kullanılmadan satılan konutların oranındaki bu yükseliş dikkat çekiyor.

Ekim ayında Türkiye genelinde satılan konut sayısı yıllık bazda yüzde 8,7 azalarak 93 bin 761'e geriledi. Özellikle ipotekli konut satışları yüzde 58'lik sert bir düşüşle 5 bin 577'ye indi, bu da kredili konut satışlarında belirgin bir azalmayı gösteriyor. Ekimde satılan 88 bin 184 konutun kredi kullanılmadan alındığına işaret eden veriler, konut alımında kredi kullanımının giderek azaldığını gösteriyor.

TBMM'ye Sunulan Kanun Teklifiyle Fahiş Fiyat Artışı ve Stokçuluk Cezaları Artırılıyor TBMM'ye Sunulan Kanun Teklifiyle Fahiş Fiyat Artışı ve Stokçuluk Cezaları Artırılıyor

Yılın ilk 10 ayında ise satılan konutların yüzde 83'ü kredi kullanılmadan alındı. Toplam konut satışları 2023 Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,3 azalarak 993 bin 835'e geriledi. Kredili konut satışları ise yüzde 31,2 azalışla 166 bin 461'e düştü.

Kim Alıyor Bu Konutları?

Konutların büyük bir kısmının kredi kullanılmadan satılması, piyasada özellikle peşin alım gücüne sahip olan kişilerin etkili olduğunu gösteriyor. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı'ya göre, Türkiye'de konut satışlarının en iyi dönemlerinde bile yüzde 20-25'i ipotekli olarak gerçekleşiyordu. Ancak şu anda bu oranın daha da azaldığı, yüzde 6'lara gerilediği belirtiliyor.

Değerlendirme uzmanlarına göre, önceki dönemlerde ucuz faizli kredilerle konut alanların birçoğu zaten kredi kullanmasalar da peşinatla ev sahibi olabilecek ekonomik güce sahip kişilerdi. Konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle birlikte, peşin alım yapabilen kişilerin kredi kullanma eğiliminde olduğu belirtiliyor.

Uzman Yorumları:

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Türkiye'de konut satışlarının en iyi döneminde bile yüzde 20-25'e ipotekli olarak yapılıyordu. Dolayısıyla yapılan satışların yüzde 70'i zaten peşin parayla yapılıyordu. Şu anda bu rakam daha da yukarı çıkmış durumda." dedi.

Gayrimenkul değerlendirme uzmanları Ahmet Büyükduman ve Celal Erdoğdu, ucuz faizli kredilerin verildiği dönemlerde kredi kullanarak konut alanların birçoğunun aslında krediye ihtiyaç duymadan da konut sahibi olabilecek ekonomik güce sahip olduğuna dikkat çekiyorlar. Büyükduman, "Resmi veriler de bu çıkarımı destekliyor." şeklinde konuştu.

Erdoğdu ise, konut satışlarının artmasına rağmen konut sahipliği oranlarının azalmasının, konutları elinde tutan kişilerin genellikle zaten ekonomik güce sahip olan kesim olduğunu gösterdiğini belirtiyor. "Konut sahipliği azalıyorsa bu konutlar kimin elinde toplanıyor? Demek ki halihazırda konutu olan, parası olan bir kesimin elinde toplanıyor bu konutlar." dedi.(sözcü)

Editör: Haber Merkezi