SGK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklileri, ocak, şubat, mart ve nisan aylarında toplamda yüzde 18,72 enflasyon farkını hak etti. Ancak kök aylıkları 10 bin TL'nin altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklileri, düşük veya sıfır zam alabilir, bu da emeklilerin alım gücünde önemli bir düşüşe yol açabilir.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş'ın aktardığına göre, hükümet çevresinden düşük maaş alan emeklilere seyyanen zam yapılması yönünde baskı olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda hükümetin 3 bin TL veya 4 bin TL seyyanen zam planı olduğu konuşuluyor. Ancak ekonomi yönetimi, enflasyonu düşürme gerekçesiyle seyyanen zama karşı çıkıyor ve bütçe kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle de çekinceler bulunuyor.

TÜRK-İŞ raporuna göre, 2024 Nisan ayı açlık sınırı 17.725 TL olurken yoksulluk sınırı ise 57.736 TL olarak gerçekleşti. Bu durumda asgari ücret, açlık sınırının altında kalmış durumda.

Bitget 5 milyon dolarlık turnuva düzenliyor Bitget 5 milyon dolarlık turnuva düzenliyor

Asgari ücretin sadece gıda harcamalarını değil, aynı zamanda barınma, ulaşım ve kültürel ihtiyaçları da içerdiğini belirten Karakaş, asgari ücretin açlık sınırının altında olması halinde yasanın ve anayasanın ihlal edildiğini söyledi. Ayrıca, asgari ücrete zam yapılmaması durumunda çalışanların 6 aylık enflasyon farkı nedeniyle yüzde 25 oranında bir gelir kaybına uğrayacağını ifade etti.

İsa Karakaş, en az yüzde 25 oranında bir güncelleme yapılması gerektiğini ve bu durumun sadece 8 milyon asgari ücret alan kişiyi değil, aynı zamanda asgari ücrete yakın ücret alan milyonlarca kişiyi de etkileyeceğini vurguladı.

Kaynak: Cumhuriyet