Yeni bir düzenlemeyle, en düşük emekli maaşı alanların maddi durumları iyileştirilmeye hazırlanıyor. İddialara göre, belirli şartları karşılayan emeklilere sosyal yardımlarla hane toplam geliri asgari ücret seviyesine, yani 17 bin 2 liraya yükseltilecek.

Bingöl'de Ata Otomobil Çarptı: 1 Ölü, 5 Yaralı Bingöl'de Ata Otomobil Çarptı: 1 Ölü, 5 Yaralı

Bu kapsamda, Aile ve Sosyal Yardımlar Bakanlığı'na ayrılan ödenekten emeklilere hane bazlı ek gelir desteği sağlanacak. Hane geliri asgari ücretin altında kalan emeklilere ise nakdi olarak yakıt, doğal gaz, elektrik, su ve gıda yardımı yapılacak.

Yardımdan faydalanmak isteyen emeklilerin ek gelirlerinin olmadığını ve kirada oturduklarını belgelemeleri halinde nakdi destek ödeneğinden yararlanabilecekleri belirtiliyor.

Önerilen düzenlemenin seçim sonrasında değerlendirilip Meclis'e gönderilmesi bekleniyor. Bu düzenlemeyle emekli, dul ve yetim aylığı alan hanelerin toplam gelirleri 17 bin 2 lira seviyesine yükseltilecek.

Düzenlemenin şartları arasında, emekli aylığı dışında bir gelirinin olmaması ve kirada oturması gerektiği ifade ediliyor. Bu şartları sağlayan emeklilere destekler nakdi olarak değil, ayni olarak sağlanacak.

Planlanan adımlar için genel bütçeden sosyal yardımlara ayrılan 498 milyar liralık ödeneğin kullanılacağı öğrenildi. Türkiye'de 16,5 milyon emekli bulunurken, yaklaşık 3 milyon emeklinin 10 bin ila 17 bin lira arasında emekli aylığı aldığı biliniyor. Desteklerle aradaki makas farkının düşürülmesi hedefleniyor.

Düzenlemenin evi kira olan ve ikinci bir geliri olmayanların gelirini artırması bekleniyor. Bu adımın, en düşük emekli maaşı alanların yaşam standartlarını yükseltmede önemli bir rol oynaması bekleniyor

Kaynak: haber global