'Yeni Yüzyılda Yeni Anayasa'

Erdoğan, "Mevcut anayasanın yeni Türkiye'yi taşıması mümkün değildir. 85 milyon olarak yeni yüzyılda yeni anayasa ülküsünü gerçeğe dönüştürmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi. Yeni anayasanın sadece siyasetin değil, sivil toplum, akademi, baro, gazeteciler ve darbelerin mağdur ettiği tüm kesimlerin süreci sahiplenmesini arzu ettiğini belirtti.

'Eurovision Eleştirisi ve Toplumsal Değerler'

Erdoğan, konuşmasında Eurovision yarışmasını da eleştirerek, yarışmada gençlere sunulan bazı görüntülerin toplumsal yozlaşmanın işareti olduğunu savundu. "Türkiye'yi son 10-12 yıldır bu kepazelikten uzak tutarak ne kadar isabetli karar verdiğimizi görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Ata Emre Akman cinayetinde gerekçeli karar duyuruldu Ata Emre Akman cinayetinde gerekçeli karar duyuruldu

İran Cumhurbaşkanı'nın Vefatı ve Milli Yas

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi dolayısıyla Türkiye'de bir günlük milli yas ilan edildiğini açıkladı. Erdoğan, İran halkının acısını paylaştıklarını ve arama kurtarma çalışmalarında Türkiye'nin aktif rol aldığını belirtti.

Savunma Sanayinde Başarılar

Erdoğan, Türkiye'nin savunma sanayinde elde ettiği başarılara da değindi. 2002'de yüzde 80 oranında dışa bağımlı olan Türkiye'nin bugün neredeyse tüm savunma ihtiyaçlarını yerli ve milli imkanlarla karşıladığını vurguladı. İHA ve SİHA teknolojisinde dünya çapında ilk üç ülke arasında olduklarını belirtti.

Nüfus Politikaları ve Demografik Endişeler

Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin doğurganlık oranının düşmesinin endişe verici olduğunu belirterek, "Bu Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir" dedi. Erdoğan, en az üç çocuk çağrısının önemini yineleyerek, nüfusun milletin en büyük gücü olduğunu ve korunması gerektiğini vurguladı.

Komşuluk İlişkileri

Erdoğan, Yunanistan ve Gürcistan ile ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yaptı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin hiçbir uzatılan eli havada bırakmadığını ifade etti.

Erdoğan'ın konuşması, yeni anayasa çağrısıyla birlikte toplumsal ve uluslararası ilişkilerdeki çeşitli konulara dair önemli mesajlar içerdi.

Kaynak: Cumhuriyet