Ev ve bakım işçilerine sosyal güvence sağlanması için çalışmalar hız kazanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hak-İş temsilcilerinin de bulunduğu bir komite oluşturdu ve mevzuat çalışmalarına başladı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, konuyla ilgili NTV'ye açıklamalarda bulundu. Arslan, yapılacak düzenlemenin kayıtdışılığı önlemek adına önemli bir adım olacağını belirtti.

Bakan Şimek Dünya Bankası Başkanıyla görüştü: Destek sürecek... Bakan Şimek Dünya Bankası Başkanıyla görüştü: Destek sürecek...

Yaklaşık 1 milyon civarında kayıtdışı çalışan ev ve bakım işçilerinin sosyal güvence ve iş kanunu kapsamına alınması hedefleniyor. Arslan, ev işçilerinin sorunlarını çözmenin hem kamu hem de devlet için önemli bir avantaj olduğunu vurguladı.

Ev işçilerinin SGK kapsamına alınması durumunda SGK'nın prim miktarının artacağını, iş kanunu kapsamına alınmaları halinde ise vergi ve sigorta primlerinin ödeneceğini ve ülkenin kayıtdışı kesiminin kayıt altına alınacağını ifade etti.

Arslan, özellikle iş sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, ev işçilerinin çalışma koşullarının belirlenmesinde hukuki güvence sağlanması gerektiğini vurguladı. Bu adımın, ev işçilerinin haklarını korumak ve çalışma koşullarını iyileştirmek için atılmış önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

Kaynak: KARAR