Gazze’de ölü sayısı 41 bin 182’ye çıktı Gazze’de ölü sayısı 41 bin 182’ye çıktı

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ndeki (CERN) bilim insanları, İsviçre'de inşa edilecek "Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (FCC)" adı verilen "dev yeni parçacık hızlandırıcı" ile evrenin bilinmeyen %95'ine yeni bakış açıları kazandırmayı amaçlıyor.

BBC'ye göre nükleer fizikçiler, evrenin nasıl çalıştığına dair daha kapsamlı bir resim verecek yeni parçacıkları keşfetmek için CERN'de dünyanın en büyük "süper çarpıştırıcısını" inşa etmeyi önerdiler. Teklifin kabul edilmesi halinde inşaat maliyeti 17 milyar sterline çıkacak. “Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısının (FCC)” CERN'in Büyük Hadron Çarpıştırıcısından (LHC) üç kat daha büyük ve çok daha gelişmiş olacağını da belirtelim.

Yeni çarpıştırıcıyı "güzel bir makine" olarak tanımlayan CERN Genel Direktörü Fabiola Gianotti, şunları söyledi: "Bu, insanlığın evren hakkında bildiklerimizle ilgili temel fiziksel soruları yanıtlamada büyük ilerlemeler kaydetmesini sağlayacak bir araç". "Bunu yapabilmek için bu soruları yanıtlayacak daha güçlü bir araca ihtiyacımız var." dedi.

Gianotti, yerçekiminin tersi etkiye sahip olan ve evrendeki galaksiler gibi büyük gök cisimleri ile "karanlık madde"yi ayıran "karanlık enerji" adı verilen kuvvetin keşfi için daha büyük bir FCC'ye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. tespit edilebilen ancak varlığı yerçekimi sayesinde hissedilen karanlık parçacıkların keşfinin, evrenin nasıl çalıştığına dair yeni ve daha eksiksiz bir teoriye yol açacağını kaydetti.

FCC 2 aşamada inşa edilecek, ilk aşaması 2040'ların ortalarında hizmete girecek ve elektronlar birbiriyle çarpışacak. İkinci aşama 2070'lerde başlayacak ve mevcut mıknatıslardan daha güçlü ve henüz icat edilmemiş gelişmiş mıknatıslar gerektirecek ve söz konusu hızlandırıcıda elektronlar yerine daha ağır protonlar kullanılarak yeni parçacıklar aranacak.

(karar)

Kaynak: karar