İsrail’in Filistinlilere yönelik zulmünün sonu gelmezken, Gazze Şeridi'nde Filistinli STK'lar Ağı'nın çağrısıyla kentteki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde toplanan onlarca Filistinli kadın, İsrail'in "çıplak arama" dayatmasına karşı tepki gösterdi.

Brezilya'da Evsizlerin Kaldığı Otelden Yangın Faciası: 10 Kişi Öldü Brezilya'da Evsizlerin Kaldığı Otelden Yangın Faciası: 10 Kişi Öldü

‘ULUSLARARASI TOPLUMUN SESSİZLİĞİNDE…’

Basın toplantısında konuşan STK'lar Ağı'nın Gazze'deki Kadın Başkanı Meryem Zekkut, "El Halil'de tehdit altında 5 kadının çırılçıplak soyulması olayı, halka karşı her düzeyde devam eden gerilimin bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.

İsrail'in uluslararası toplumun sessizliği gölgesinde, tüm uluslararası normları ve sözleşmeleri ihlal ettiğini vurgulayan Zekkut, söz konusu çıplak arama dayatmasının, "evlerin kutsallığını ve silahlı çatışmalarda kadın ve çocukların korunmasını öngören yasalar dahil, tüm ahlaki ve insani norm ve değerlerin ihlali" olduğunu belirtti.

‘KÖPEKLERİ ÜZERİNİZE SALARIZ’ TEHDİDİ

İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem, çıplak arama dayatmasının gerçekleştiği olayla ilgili hazırladığı raporda, "10 Temmuz gecesi 01.30 civarında çok sayıda askerin köpeklerle birlikte El Halil şehrinin Halle Kubbe Mahallesi'ndeki Acluni ailesinin evine baskın düzenlediğini" aktarmıştı.

Askerlerin aynı aileden 26 kişiyi silah zoruyla bir apartmana götürdükleri, 17 yaşında bir genç dahil 3 kişiyi kelepçeleyip götürdüğü kaydedilmişti. Kadın ve çocukları erkeklerden ayıran İsrail askerleri, onları evin salonuna götürerek arama yapmıştı.

Kadınlardan birini çocuklarının bulunduğu odaya götüren maskeli iki İsrail askeri, çocuklarının önünde bulunan kadını "soyunmadığı takdirde köpekleri üstlerine salmakla" tehdit etmiş, kadının elbiselerini giymesinin ardından çocukları salona götürürken, birisi 17 yaşındaki 3 kadına da çıplak arama yapmıştı.

İsrail makamlarından rapora ilişkin açıklama yapılmazken, haberin Haaretz gazetesinde yayımlanmasının ardından Filistin'in resmi ve sivil kurumlarından çok sayıda tepki ve kınama açıklamaları geldi.(karar)

Editör: Haber Merkezi