17 yaşındaki sürücü ve annesi Eylem Tok'un, lüks araçlarıyla 5 kişiye çarpıp 1 kişinin ölümüne sebep olduktan sonra Mısır ve ardından ABD'ye kaçtığı ortaya çıkmıştı. Adalet Bakanlığı ise şüphelilerin Türkiye'ye iade edilmesi için adımlar attı.

Ormanda Ayının Saldırısına Uğrayan Köylü Tedavi Altında Ormanda Ayının Saldırısına Uğrayan Köylü Tedavi Altında

Son gelişmelere göre, 7 Mart Perşembe günü ABD müsteşar yardımcısıyla bir toplantı yapıldı. Ertesi gün Türkiye, talep edilen dosyaları iletti. Geçici tutuklama talebinin ardından iade talepnamesi yazılmaya başlandı.

Toplumun hassasiyeti ve sürecin hızlı tamamlanması için 60 günlük yasal sürenin beklenmeyeceği belirtiliyor. İlgili belgenin en geç 1 hafta-10 gün içinde ABD Adalet Bakanlığı'na iletilmesi planlanıyor. 17 yaşındaki sürücünün ABD vatandaşı olması nedeniyle anne ve oğlu için ayrı süreçler işleyecek. Anne Tok'un iade dosyasının genişletileceği ve 'gasp ve delilleri yok etme' suçlamalarının da ekleneceği ifade ediliyor. Kazadan kısa bir süre sonra oğlunu yurt dışına kaçırmış olması da şüpheli bulunuyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, anne Tok'a yardım eden kamu görevlilerinin olup olmadığının araştırılması talimatını verdi. Tüm kameraların incelenmesi ve annenin kaza öncesi ve sonrasında kimlerle bağlantı kurduğunun aydınlatılması isteniyor.

17 yaşındaki sürücünün ABD vatandaşı olması iadesine engel olabilir mi? Suçun 'adi suç' kapsamında değerlendirilmesi nedeniyle Türkiye'ye iadesinin gerçekleşeceği düşünülüyor. Benzer suçluların daha önce İngiltere ve ABD gibi ülkelerden iadesinin gerçekleştiği ifade ediliyor.

Kaynak: Karar