Cemaat El İslami lideri Lübnan'daki hava saldırısında öldürüldü Cemaat El İslami lideri Lübnan'daki hava saldırısında öldürüldü

Fransız kamu yayımcısı France 24, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerle ilgili analizinde, muhafazakar kadınların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verdiği desteğin azaldığını öne sürdü.

"Muhafazakar Türk kadınları seçimler öncesinde Erdoğan'a sırtını dönüyor" başlıklı haberde, muhafazakar kadın seçmenler Erdoğan'ın "oy tabanının temel direklerinden biri" olarak nitelendi.

Haberde, "İlk yıllarda Erdoğan'ın en sadık destekçileri arasında yer alanlar 14 Mayıs'ta ülkenin cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri için ona sırtını dönebilir" ifadelerine yer verildi.

France 24, İstanbul'un Başakşehir ilçesinde yaşayan ve adı Emine olarak bildirilen 54 yaşındaki yurttaşın, bu seçimlerde ilk kez Erdoğan'a oy vermeyeceğini söylediğini de aktardı.

Haberde, gazeteci Murat Yetkin'in görüşlerine de yer verildi. 63 yaşındaki gazetecinin, 2000'lerde Erdoğan'ın iktidara gelmesini sağlayan en önemli etkenlerden birinin, "o dönemde iktidardaki koalisyonun otoriter eğilimleriyle başörtülü kadınları hedef alan İslam karşıtı söylemleri kullanması" olduğu değerlendirmesi paylaşıldı. 

DAHA FAZLA OKU

Gazetecinin, Erdoğan'a dair "Genç karizmatik lider bu eğilimi kınayarak, o andan itibaren desteğinin önemli bir tabanını oluşturan muhafazakar kadınların savunucusu haline geldi" yorumu da öne çıkarıldı.

Haberde, Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılma şartı olarak 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un değiştirilmesini talep ettiği ve AK Parti Genel Başkanvekili Özlem Zengin'in, bu talebe "Kırmızı çizgimizdir" diyerek karşı çıktığı da hatırlatıldı.

Zengin'in martta yaptığı açıklama nedeniyle tehdit aldığı ve parti içinden eleştiri topladığına da işaret edildi. 

Ayrıca Zengin'in sözlerine, Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın kurucuları arasında yer aldığı Kadın ve Demokrasi Derneği'nden (KADEM) destek geldiğine dikkat çekildi.

Analizde, Kızılcık Şerbeti dizisine "kadına yönelik şiddet sahneleri içerdiği" gerekçesiyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yayın yasağı getirildiği de hatırlatıldı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin kararı bozmasıyla dizinin yeni bölümü dün yayımlandı. 
 

Haberde, ABD'deki Tulane Üniversitesi'nden Esra Özcan'ın görüşlerine de yer verildi.

2019'da Mainstreaming the Headscarf: Islamist Politics and Women in the Turkish Media (Başörtüsünü Anaakım Yapmak: Türk Medyasında İslamcı Siyaset ve Kadın) adlı kitabını yayımlayan akademisyenin, AK Parti'nin iktidara geldiğinde başörtüsüyle ilgili reformları sayesinde muhafazakarların beğenisini topladığı ama artık buradaki desteğini kaybettiği yorumu paylaşıldı.

Analizde, akademisyenin şu değerlendirmeleri öne çıkarıldı: 

Genç muhafazakar kadınlar, AKP'nin gittiğini görmek istiyor. AKP'nin eski bir mağdurdan yeni bir zalime dönüşmesi onları büyük hayal kırıklığına uğrattı. Bu kadınlar kendilerini Müslüman olarak tanımlıyor ve Müslümanları zalim olarak görmek istemiyorlar.

Haberde, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'un verilerine de yer verildi. Platformun 3 Nisan'da yayımladığı , martta 23 kadının erkek şiddetiyle öldürüldüğü, 19 kadının da şüpheli şekilde ölü bulunduğu belirtilmişti.


Independent Türkçe, France 24, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

Editör: Haber Merkezi