Büyük Savaşa Bir Adım Kaldı! İsrail Ordusu Mısır Sınırına Yığıldı Büyük Savaşa Bir Adım Kaldı! İsrail Ordusu Mısır Sınırına Yığıldı

Macron'un Fransa'daki laiklik tartışmasına yanıtı: Pişman değilim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Elysée Sarayı'nda ev sahipliği yaptığı Yahudi dini töreni, ülkede laiklik tartışmalarına yol açtı. Ülkenin muhalefet milletvekilleri "Laiklikten taviz veremezsiniz" gibi açıklamalar yaparken Macron, "Pişman değilim" dedi.

Geçtiğimiz perşembe günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hanuka Bayramı (Işıklar) için Elysée Sarayı'nda bir tören düzenledi ve bu törene Fransa Hahambaşı Haim Korisa'yı davet etti.

BBC News'in haberine göre, davetin kabul edilmesi, Macron'un Yahudi düşmanlığıyla mücadelesinin bir ödülü olarak görülürken, tören ülkede laiklik tartışmasını da alevlendirdi.

Laik bir ülkenin başkanlık sarayında dini tören yapılmasının kabul edilemez olduğu belirtilirken, sağcı muhalif Cannes Belediye Başkanı David Lisnard ise şunları söyledi: "Bildiğim kadarıyla bu, İlk defa böyle bir şey oldu.''Bu laikliğin ihlalidir'' dedi. Occitanie Bölge Konseyi başkanı sosyalist Carole Delga şunları söyledi: “Elysée dini bir yer değil. "Laiklikten taviz veremezsiniz" dedi.

Sol görüşlü Insumiso partisinden Alexis Corbiere şunları söyledi: “Macron aynısını diğer dinler için de yapacak mı? Yoksa sadece birkaçını mı seçeceksiniz? diye sordu ve bunun tehlikeli bir döngüye yol açabileceği konusunda uyardı.

ÜLKENİN YAHUDİLERİ TÖRENİ DESTEKLEMİYOR.

Fransız Yahudi Kurumları Temsilci Konseyi Başkanı Yonathan Arfi, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Böyle bir şeyin bir daha yaşanmasına izin vermemeliyiz. Fransa Yahudileri laikliği her zaman koruyucu bir norm ve bir özgürlük yasası olarak görmüşlerdir. "Laikliği zayıflatan her şey Yahudileri de zayıflatır" dedi.

Konuyla ilgili tartışmaların odağında yer alan Başkan Macron, bu karardan pişmanlık duymadığını belirterek, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanı dini bir eylem gerçekleştirmiş olsaydı veya bir törene katılmış olsaydı bu laikliğin ihlali olurdu. "Ama bunların hiçbiri olmadı" dedi.(karar)

Editör: Haber Merkezi