FSB Putin'in kuyusunu mu kazıyor?

Uluslararası istihbarat ve askeri yayın organları Wagner'e ilişkin akılalmaz bir iddia ortaya attılar. Rusya iç istihbarat ajansı (FSB) Kremlin'in dikkatini dağıtmak için cephedeki askerlerin arasında huzursuzluğu teşvik etti. Bu ortam ise Wagner'in isyanını kolaylaştırdı.

Uluslararası istihbarat ve askeri yayın organları Rusya'da birikmiş olan toplumsal öfke ve istihbarat skandallarının Wagner kalkışmasının ardından ortaya çıktığını ifade ettiler. Ülkenin iç istihbaratının dikkat dağıtmak için Ukrayna cephesindeki Rus birlikleri arasında huzursuzluğu teşvik ettiği ancak bu ortamın da Wagner'in isyanını kolaylaştırdığı iddiası da elde edilen bilgiler arasında.

RUSYA'YA DÖNENLERDE SUÇ ARTIYOR

ABD merkezli askeri haber sitesi Military Times'da yayınlanan analizde bazı Wagner askerlerinin savaştan Rusya'ya döndüklerinde yağma, yaralama, küçük yaşta çocuklara yönelik taciz ve insan öldürme gibi suçlar işledikleri bilgisine ulaşıldığı ifade edildi.

Üst düzey sivil ve askeri Rus kaynaklara dayandırılan haberde “Özellikle Wagner'e katıldıktan sonra hapishaneden çıkarılan eski katillerin cepheden Rusya'ya geldiklerinde daha kuralsız hareket ettiklerine ilişkin resmi raporlar da Kremlin'e ulaşmaya başladı. Kremlin'deki yetkililer ses çıkarmasa da Rus halkı bu duruma isyan ediyor” bilgilerine yer verildi. Yayın organında halka kolluk güçlerinin gözlerini eve dönen Wagner askerilerinden ayırmayacakları bilgisi verildiği ancak Wagner askerlerinin aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu insanları basit sebeplerden öldürmeye devam ettikleri iddialarına yer verildi. 

ABD merkezli bir başka saygın askeri haber yayın organı Defense One'da yayınlanan analizde de aralarında Deniz Harp Analizleri Merkezi Rusya Çalışmaları Direktörü Michael Kofman, Avrupa Analizleri Merkezi yöneticilerinden Mark Voyger'in de olduğu saygın uzmanların görüşlerine yer verildi. Uzmanlar ise Wagner'in isyanının ardından Kremlin'in kontrol bile edemediği özel askeri firmalara ne kadar bağımlı olduğunun ortaya çıktığı yorumunda bulunmaktalar.

Yorumlarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “ihanet edenler cezalandırılacak” açıklamasına karşın Wagner'le anlaşmaya varıp affetmesinin ülkede büyük bir krize yol açtığı da ifade edildi. Yorumlarda ileride kendilerine dokunulmazlık sağlamak için Wagner benzeri gruplar kuracak kişilerin merkezi otoriteden bağımsız istediği gibi davranıp “işin içinden sıyrılabileceği” bir manzara oluştuğuna değinildi. ABD kökenli bir başka uluslararası haber sitesi military.com'da ise Rusya'da Kremlin'e karşı muhalif olanların büyük bölümünün cezalandırıldığı ancak Wagner isyanının ardından artık muhalif grupların da cezaevine girmemek için silahlanabileceği yorumunda bulunuldu.

Büyük Savaşa Bir Adım Kaldı! İsrail Ordusu Mısır Sınırına Yığıldı Büyük Savaşa Bir Adım Kaldı! İsrail Ordusu Mısır Sınırına Yığıldı

Wagner olayının ardından yalnızca Rus toplumunda değil Rusya'nın istihbarat birimlerinde de deprem yaşanıyor. Saygın küresel istihbarat yayın organı Intelligence Online'da yayınlanan haberde Rusya'nın iç istihbarat ajansı FSB'nin Wagner isyanından önce yarattığı ortamın kalkışmayı kolaylaştırdığı iddiasına yer verildi. Elde edilen istihbarata göre FSB özellikle son 1 ayda Rusya topraklarına gerçekleştirilen Ukrayna menşeli sabotaj eylemlerinin ardından Kremlin'in öfkesinden kaçınmak umuduyla akılalmaz bir planı devreye soktu. FSB cephede Rus birlikleri arasında iç huzursuzluğu körükleyerek Kremlin'de dikkat dağıtmaya çalıştı. Ancak Wagner birlikleri FSB'nin de beklemediği şekilde bu iç huzursuzluk ortamının artmasını fırsat bilip isyana kalkıştılar. Yayın organı Kremlin'in FSB'de büyük bir kıyım harekatına girişeceğini de iddia etti.

Editör: Haber Merkezi