Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi'nde bulunan bir eğlence merkezinde dün meydana gelen yangında, tadilat kaynaklı bir yangın çıktı. Yangına 31 araç ve 86 personel ile müdahale edilerek söndürüldü. Ancak ne yazık ki yangında 29 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ise yaralandı. Olayla ilgili işletme müdürü ve iş yerinin ortakları da dahil olmak üzere 9 şüpheli gözaltına alındı. İdari soruşturma başlatılırken, 2 mülkiye müfettişi görevlendirildi.

Yangında hayatını kaybedenlerin kimlikleri de belirlendi. İş görüşmesine gelen DJ ve aşçılar da dahil olmak üzere 29 kişinin isimleri şu şekildedir: 

Ahmet Sever (52), Ahmet Uzun (36), Alparslan Salih Derelioğlu (64), Atanur Aladağ (43), Barış Güngör (21), Emrah Demiroğlu (40), Fahrettin Korkut (42), Gökhan Yıldırım (37), Kadir Orhanoğlu (41), Mehmet Okumuş (39), Özkan Baş (45), Sinan Yılmaz (55), Adem Özçelik (50), Ahmet Kartal (25), Ahmet Mehduş (28), Akın Kıhri (36), Binali Çayır, Cengiz Aksoy (47), Efe Demir (17), Gökay Tevlek (47), Gökhan Akbulut (40), Hüseyin Ak (21), Muhammet Ali Yıldırım (43), Ramazan Altan (43), Shir Agha Bigzade, Şivan Dolu (44) ve Yılmaz Kıhri (59)

Beşiktaş'ta, 29 kişinin hayatını kaybettiği 'Masquerade' isimli gece kulübünün bulunduğu binanın yöneticisi Şule Şakat, daha önce yapılan şikayetlere dikkat çekti. Apartman yöneticisi Şule Şakat, binada gece kulübü bulunmasından dolayı daha önce şikayette bulunduklarını belirtti. Şakat, binada yaşanan yangının sebebini "İçeride oksijen tüpünün patlamasıyla çıkan bir yangın" olarak açıkladı ve içerideki ses nedeniyle alanın izole edilmiş olduğunu dile getirdi. Şakat ayrıca, binanın yapıldığı günden beri gece kulübü istemediklerini ve daha önce şikayette bulunduklarını ifade etti. Binanın ruhsatında gece kulübü olarak değil, sinema salonu olarak gözüktüğünü ve bu durumun bir sıkıntı oluşturduğunu belirtti. Binanın üst katlarında bulunan pasajın fuaye alanı olarak kullanıldığını ve giriş kapısının yanında çıkış yolunun olduğunu söyledi. Ancak alt katlarda bulunan alanın tahliye için ayrıldığını ve ruhsatın da bu şekilde alındığını vurguladı.

Mekan sahibi ile daha önce görüştüğünü belirten Şakat, işçilerin iftar için toplandığını ve tadilat sürecinde ses ve güvenlik konularını ele aldıklarını söyledi. Şakat, tadilat süresince sesin fazla olması ve binada gece kulübü istememelerine rağmen aynı yerden giriş çıkış olması gibi konuları görüştüklerini belirtti. İftar için işçilere davet yapıldığını dile getiren Şakat, tadilatın tamamlanmasının ardından herkesin toplanıp ortamı düzelteceklerini ve iftar yapacaklarını söylediklerini aktardı. Ancak 15 gün önce belediyeye başvurarak karot alma taleplerinde bulunduklarını ancak mal sahibinin izin vermediği için bunu bile gerçekleştiremediklerini ifade etti.

Şüphelilerin gözaltına alınmasının ardından güvenlik uzmanları, yangında gerekli tedbirlerin alınmadığını ve yangının tadilat kaynaklı olduğunu vurguladı. 

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkanı Dr. Kazım Beceren, inşa aşamasında alınması gereken tedbirlerin bu yangında alınmadığını belirtti. İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Herdem Süer ise iç mimarlık projesinin kullanılmamasının yangının gerçekleşmesine neden olduğunu ifade etti. Yangın güvenlik uzmanı Levent Yasa da yangının büyüklüğü ve içerideki yanıcı maddelerin fazlalığı nedeniyle can kaybının yaşandığını dile getirdi.

İş yerinin mesul müdürü İ.Ş. (65), iş yerinin ortakları M.M.C. (45) ve Ş.Ş. (50), muhasebeci S.A. (39), işletme müdürü A.A.P. (26), tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E. (47), metal işleri firma sahibi Ç.A. (43) ile mobilyacı E.E. (40) olmak üzere 8 şüpheli ilk etapta gözaltına alındı. Çalışmaların devamında iş yeri ortağı F.D'nin de yakalanmasıyla gözaltına alınan şüphelilerin sayısı 9 oldu.

Lüleburgaz'da Atık Yağ Fabrikasında Korkutan Yangın! Lüleburgaz'da Atık Yağ Fabrikasında Korkutan Yangın!

Kaynak: Son Dakika