Gazeteciler, 8 Kasım'da Nöbette: AYM 'Sansür Yasasını' Görüşecek

T24 yazarı Tolga Şardan ve Halk TV muhabiri Dinçer Gökçe'nin ardından Kısa Dalga yazarı gazeteci Cengiz Erdinç'in gözaltına alınması, Meclis’ten geçen ve kamuoyunda “sansür yasası” olarak adlandırılan dezenformasyon yasası içinde yer alan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” maddesini bir kez daha gündeme getirdi.

Anayasa Mahkemesi, 8 Kasım Çarşamba günü “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla hapis cezası getiren maddenin iptali için yapılan başvuruyu görüşecek. Basın örgütleri ise nöbette olacak.

8 Kasım 2023'te Anayasa Mahkemesi önünde yapılacak nöbete çağrı yapan basın örgütleri, “Sözde dezenformasyon maddesini tarihin çöp sepetine birlikte atmaya çağırıyoruz” dedi.

Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman’dan kızı Vera’nın fotoğrafıyla Hıdrellez mesajı Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman’dan kızı Vera’nın fotoğrafıyla Hıdrellez mesajı

Basın Konseyi, ÇGD, Gazeteciler Cemiyeti, TGS, Haber Sen’den oluşan basın meslek örgütleri, gazetecilerin keyfi suçlanmasına neden olan söz konusu maddenin iptali için 8 Kasım’da Anayasa Mahkemesi önünde saat: 10:00 ile 14:00 saatleri arasında “sessiz protesto ve serbest kürsü” eylemi yapacaklar.

'ARTIK BÜTÜN ÜLKE BİLİYOR, GÖRÜYOR' Basın meslek örgütleri AYM önünde yapacakları eylemle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Yaklaşık olarak iki yıldır ülkemizde basın ve ifade özgürlüğü gündeminin ilk sıralarında yer alan sözde dezenformasyon yasası için 8 Kasım Çarşamba son gün! Anayasa Mahkemesi, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçuyla hapis cezası getirileen madde için yapılan iptal başvurusunu 8 Kasım Çarşamba günü esastan görüşecekler.

Tam Bir yıldır onlarca gazetecinin soruşturulmasına, gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına neden olan 'halkı yanıltıcı bilgi yayma' maddesinin keyfine suçlamalara yol açtığını artık tüm ülke biliyor, duyuyor. Bu hafta sadece üç günde üç gözaltı, dört soruşturma, bir tutuklama ile karşı karşıya kalan gazetecilerde bu yasa maddesinin iptal kararını Anayasa Mahkemesi önündeki 'Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti' ile karşılayacaklar.

Ülkemizin en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi’nin sansüre karşı basın özgürlüğünü gözeten Anayasamıza uygun bir karar vererek Başkent’te adaleti gözeten yargıçlar olduğunu tüm dünyaya göstermesini bekliyoruz. Basın ve ifade özgürlüğünün savunucusu tüm meslektaşlarımızı, okurlarımızı, sansürü kabul etmeyen demokrasi taraftarlarını sessiz protestomuza ve de serbest kürsüye davet ediyoruz. Sözde dezenformasyon maddesini tarihin çöp sepetine birlikte atmaya çağırıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi