İsrail'in Gazze'de savaş suçu iddiaları da dahil olmak üzere yoğun saldırılarını sürdürmesiyle İsrail-Filistin savaşı yirmi üçüncü gününe ulaştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün gece yaptığı açıklamada, ordunun "Hamas'ın askeri ve devlet yeteneklerini yok etmek ve rehineleri eve getirmek" amacıyla savaşın ikinci aşamasını başlattığını söyledi. Netanyahu, Gazze'deki savaşın zor ve uzun süreceğini belirterek, "Bu bizimde ikinci bağımsızlık savaşımızdır."
İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, kara operasyonu başlatmakla tehdit etti ve Gazze Şeridi'ne büyük bir kara operasyonu düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Halevi, şunları söyledi: “Büyük güçlerle topraklarını işgal etmekten başka çare yok.''


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen "Büyük Filistin Mitingi"nde konuştu. Erdoğan'ın İsrail için "işgalci" tabirini kullanmasının ardından İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İsrailli diplomatların Türkiye'den geri gönderilmesi talimatını verdiğini açıkladı.

Cohen şunları söyledi: "Türkiye'den gelen ciddi açıklamalar ışığında, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkileri yeniden değerlendirmek üzere diplomatik temsilciler gönderilmesi talimatını verdim." 

Saldırıların ardından telefon hatlarında ve internette yaşanan kesintiler nedeniyle dünyayla iletişimi kaybeden Gazze'deki telekomünikasyon şirketi Jawwal, iletişimin ve internetin kademeli olarak yeniden başlayacağını duyurdu.


Savaşın 23. gününde dakika dakika yaşananlar şunlardı:

09.04:Filistinli telekomünikasyon şirketi Jawwal, iletişimin ve internetin Gazze'ye kademeli olarak geri döndüğünü duyurdu.

 Basın açıklamasında, "Gazze Şeridi'nin iç ağına gelince, sahadaki durumun ciddiyetine rağmen teknik ekipler, mümkünse ağın verdiği hasarı onarmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyor." ifadesine yer verildi.

08:59: Lübnan'da Hizbullah dün İsrail sınırındaki El-Abad askeri üssüne saldırı düzenlediğini duyurdu.

08.24: İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin çeşitli yerlerine saldırılarında 130'dan fazla Filistinlinin öldüğü ve onlarcasının da yaralandığı bildirildi.

Kamboçya'da mühimmat patladı : 20 asker öldü Kamboçya'da mühimmat patladı : 20 asker öldü

07.18: İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli kentlerine düzenlediği hava saldırılarında 3 Filistinli öldü, 38 kişi de yaralandı.

02.56: Birleşmiş Milletler'de üst düzey görevlerde bulunan İngiliz diplomatlar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Gazze'deki duruma ilişkin açıklamalarını desteklediklerini belirterek, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarının orantısız olduğunu ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyledi.

02.32 : Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail'in Gazze'ye yönelik kara operasyonlarını genişlettiğini iddia etmesi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

01:50: İsrail ordusu, Hamas'ın, İsrail'in tutuklularının serbest bırakılması karşılığında hapishanedeki tüm Filistinli tutukluları serbest bırakmaya hazır olduğunu açıklayarak "psikolojik teröre neden olduğunu" söyledi.

01:42: İsrail Başbakanı Netanyahu, savaş ve güvenlik kabinelerinin oybirliğiyle kara operasyonlarını genişletme kararı aldığını ve ordunun "Hamas'ın askeri ve devlet yeteneklerini yok etmek ve rehineleri geri getirmek" amacıyla savaşın ikinci aşamasını başlattığını söyledi. .” Ev."

01.37: İngiltere'deki Oxford Merkez Camisi'ne (COMS), üzerinde "IDF" (İngiliz Savunma Kuvvetleri İsraillilerin kısaltması) yazan iki benzin bidonunun atılmasıyla saldırı düzenlendiği açıklandı.

01.25: İsrail'in Lübnan'a attığı iki roketin Lübnan'daki Birleşmiş Milletler geçici barış gücü karargâhına isabet etmesi sonucu Nepalli bir subay yaralandı.

01.21: Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gurerres ile İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını tartışıyor.

00.23: İsrailli diplomatların şu anda Türkiye'de olmadığı ve 19 Ekim'de Türkiye'den ayrıldığı belirlendi.

00.18 : Yunanistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Gazze'de ateşkes çağrısı yapan karar taslağına çekimser kalması, Yunan muhalefetinin tepkisine yol açtı.(karar)

Editör: Haber Merkezi