Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bulunan Sanat Sokağı'nda faaliyet gösteren Pîne adlı kafenin sahibi Ramazan Şimşek, işletmesinde Kürtçe hizmet vereceğini açıkladığı için sosyal medyada linçe uğradı ve gözaltına alındı. Gözaltına alınan Şimşek'e yapılan sorguda kafede çalınan Kürtçe şarkılar, dengbêj kültürü ve iş yerinde bulunan kitaplar üzerine sorular yöneltildi.

Şimşek'in, Terörle Mücadele Şubesi'nde yapılan sorgusunda, iş yerinde çalınan şarkıların anonim olduğunu ve herhangi bir propaganda amacı taşımadığını belirttiği bildirildi. Ayrıca, kafede bulunan kitapların ve dergilerin dekor amaçlı olduğunu ve satışının söz konusu olmadığını ifade etti.

Gözaltına alınan Şimşek'in ifadesinde, iş yerinde Kürtçe hizmet vermeye yönelik bir pozitif ayrımcılık yapma amacı güttüğünü ve bu kararın ticarete aykırı bir durum olmadığını belirttiği aktarıldı. Ayrıca, kafeye Kürtçe bilmeyen müşterilerin de geldiğini ve onlara hizmet vermemenin ticari anlamda doğru olmadığını dile getirdi.

Adana Feke'de orman yangını! Adana Feke'de orman yangını!

Bu gelişmelerin ardından, iş yerinin bulunduğu Sanat Sokağı'ndaki esnaflar, gözaltına alınan Şimşek'in serbest bırakılması talebiyle bir basın açıklaması yaptı. Sanat Sokağı Derneği Başkanı Ümit Umdu, iş yerinin Kürtçe hizmet vermeye yönelik bir tercih yapmasının esnafın inisiyatifi olduğunu ve bu karara saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Umdu, Şimşek'in hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını ve serbest bırakılmasını talep etti.

Kaynak: gazete duvar