Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, gümrüklerde uyuşturucu ve ticari eşya kaçakçılığıyla ilgili yapılan operasyonlarda yılın ilk çeyreğinde yakalanan ürünlerin değeri, geçen yıla göre üç kat artarak 8 milyar TL'ye ulaştı. Bu rakam, 2023 yılının ilk üç ayındaki 2.5 milyar TL'lik yakalama rakamına göre önemli bir artışı temsil ediyor.

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat birimlerinin yaptığı operasyonlarda, 2024 yılı Ocak-Mart döneminde 8 milyar TL değerinde uyuşturucu ve ticari eşya ele geçirildi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 300'lük bir artışı ifade ediyor.

Bakanlık yetkilileri, rekor düzeydeki bu yakalamaların altını çizerek, geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 53 milyon lira değerinde uyuşturucu yakalandığını ancak bu yıl aynı dönemde bu rakamın 3 milyar 71 milyon liraya yükseldiğini belirtti.

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'na Yürümek İsteyen 38 Kişi Tutuklandı 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'na Yürümek İsteyen 38 Kişi Tutuklandı

Uyuşturucu yakalamalarındaki artışın yanı sıra, değerli maden yakalamalarında da önemli bir yükseliş gözlendi. Geçen yılın ilk üç ayında 29 milyon lira olan değerli maden yakalamaları, bu yıl 800 milyon liraya ulaştı. Bu artışta en büyük payı ise altın yakalamaları aldı. Aynı dönemde 18 milyon 927 bin liralık pırlanta da ele geçirildi.

Öte yandan, risk analizi ve hedefleme çalışmaları kapsamında Habur Gümrük Kapısı'nda bir TIR'a yönelik yapılan operasyonda piyasa değeri 50 milyon lira olan 12 adet külçe altın ele geçirildi.

Bakanlık, gümrüklerdeki kaçakçılıkla mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini vurgularken, bu tür operasyonların ülke ekonomisine ve kamu düzenine önemli katkılar sağladığını belirtti.

Kaynak: karar