Ankara'da 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun ölümüyle ilgili davada, 10 sanığın yargılanması devam ediyor.

Davanın görüldüğü Ankara 28'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, firari sanıklar arasında bulunan FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen ile örgüt yöneticileri Mustafa Özcan ve Serhat Ilıcak'ın yanı sıra tutuksuz sanıklar Levent Göktaş, Aydın Köstem, Mehmet Narin, Fikret Emek, Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ve adli kontrol şartlarına uymadığı gerekçesiyle tutuklanan Nuri Gökhan Bozkır hazır bulundu. Başka bir davadan hükümlü olan eski istihbaratçı Enver Altaylı ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Duruşmada Hablemitoğlu Ailesi'nin avukatı Ersan Barkın, Necip Hablemitoğlu'nun 1998'de Fetullah Gülen hareketinin geleceğine dair yazdığı bilgileri ve Türkiye'nin bu bilgileri 15 Temmuz'da yaşayarak öğrendiğini belirtti. Barkın, "Bu dava, Necip Hablemitoğlu'nun politik ve akademik kimliğine sahip çıkıldığında sona erecektir.

Kimi ifadelerin geri çekilmesi, işkence iddiaları, mahkemenin ilk heyetinden kimsenin kalmaması, savcının yerine iddianameyi hazırlayan savcının mahkemede yer alması, tüm sanıkların tahliye edilmesi; eğer firari olmasaydı, muhtemelen Fetullah Gülen de tahliye edilirdi. Tüm bunları yaşadık" ifadelerini kullandı.

Duruşmanın devamında, iddia makamı mütalaasını vermek için adli emanetten bazı belgelere bakılması talebinde bulundu. Savcılık, Hablemitoğlu'nun Eskişehir'deki konferans görüntülerinin adli emanette olduğunu açıkladı.

Hipodromu'nda feci kaza: Atın üstünden geçtiği apranti hastanelik oldu Hipodromu'nda feci kaza: Atın üstünden geçtiği apranti hastanelik oldu

Sanık ve avukatların beyanlarının ardından mahkeme, tutuklu sanık Bozkır'ın tutukluluğunun devamına, Narin dışındaki sanıkların adli kontrol uygulamasının devamına, Hablemitoğlu'nun Eskişehir'deki konferans görüntülerinin getirilmesine karar verdi.

Ayrıca, eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın'ın ifadesinin 29 Nisan'da alınacağı, gazeteci Ferhat Ünlü ve bazı tanıklar hakkında zorla getirme emri çıkarılacağı belirtildi. Abdullah Gül, İrfan Fidan ve Mustafa Çalışkan'ın dinlenmesi talepleri ise reddedildi. Duruşma, 16-18 Temmuz tarihlerine ertelendi.

Kaynak: BirGün