Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, sosyal ağdaki X hesabından yaptığı açıklamayla görevinden istifa ettiğini duyurdu. Gündeme bomba gibi gelen bu olayın ardından Erkan'ın bıraktığı yeri Fatih Karahan aldı.

Karahan'ın iş ilanının yayımlandığı kararnamede Hafize Gaye Erkan için "İşten çıkarıldı" ibaresine yer verildiğini de belirtelim.

Açıklanan karar metninde, “375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 35. maddesi ve 3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2. maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan görevden alınarak görevden alındı. Bu nedenle boşalan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanlık görevine atanmıştır."

"Cumhurbaşkan Yardımcısı Fatih Karahan, 01/14/1970 tarih ve 1211 sayılı Kanun'un 25'inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2, 3 ve 7'nci maddeleri uyarınca atanmıştır."


 

İKİ YIL DAHA MAAŞ ALABİLECEK

Merkez Bankası başkanlarının üst kademe kamu yöneticilerinin atanması hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde görev süreleri dört yıl olarak belirleniyor.

Ancak 375 sayılı KHK'nin ek 35. maddesine göre KHK'nin kullandığı tabirle, performanslarının yeterli görülmemesi durumunda bu görevden alınabiliyorlar. Görevden alındıktan sonra ise yine bu 375 sayılı KHK'nin ek 35. maddesine göre iki yıl boyunca eski görevlerinin ücretlerini almaları mümkün.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN GÜVEN MESAJI

Erkan'ın istifa kararının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir açıklama yaptı. Şimşek, sosyal medya paylaşımında şunları söyledi: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yürütülen ekonomik programımız kesintisiz ve kararlılıkla devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın ekonomi ekibimize ve uyguladığımız programa desteği ve güveni tamdır.

Burası İspanya değil Artvin Burası İspanya değil Artvin

" Eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın aldığı karar tamamen kişiseldir ve takdiri tamamen kendisine aittir. Kararına saygı duyuyorum ve ülkemize yaptığı paha biçilmez hizmet ve katkılardan dolayı kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

(HABERLER.COM)

Kaynak: HABERLER.COM