Türkiye'den aldıkları ihraç yüklerini Avrupa ülkelerine taşıyan TIR'lar, Edirne'den Bulgaristan'a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 24 kilometreyi bulan kuyruklar oluşturdu. Bu kuyruklar, Bulgaristan'ın Schengen bölgesine dahil olmasının ardından Lesovo Gümrük Kapısı'nda kontrollerin sıkılaştırılmasıyla ortaya çıktı. Uzun bekleme sürelerinden şikayet eden TIR şoförleri, şartların iyileştirilmesini talep ediyor.

Eylem Tok için Türkiye'ye iade kararı çıktı! Eylem Tok için Türkiye'ye iade kararı çıktı!

Schengen Bölgesi ve Sıkı Kontroller

Bulgaristan ve Romanya, 31 Mart itibarıyla Avrupa Birliği (AB) içinde serbest dolaşım imkanı sağlayan Schengen bölgesine kısmen katıldı. Bu gelişmeyle birlikte, Türkiye'den Bulgaristan'a açılan Hamzabeyli Gümrük Kapısı karşısındaki Bulgar gümrüğü Lesovo'da kontroller sıkılaştırıldı. Artan kontroller nedeniyle, Türkiye'den aldıkları ihraç ürünlerini Avrupa'ya taşıyan TIR'lar, Hamzabeyli yolu üzerinde 24 kilometrelik kuyruk oluşturdu. Hamzabeyli'nin 750 kapasiteli TIR parkı da tamamen doldu.

Şoförlerin Şikayetleri ve Talepleri

Nurullah Güneş: İstanbul'dan aldığı tekstil ürünlerini İngiltere'ye götüren Nurullah Güneş, "Dün gece saat 02.00'de 35 kilometreden sıraya girdim. Şu anda 18 kilometrem var TIR Parkı'na ulaşmak için. Ne zaman parka ulaşacağımız belli değil, belki 15 belki 20 saat daha kuyrukta bekleyeceğiz. Sıkıntının nedenini bilmiyoruz, keşke bilsek. Bu sorunu sık sık yaşıyoruz, özellikle her yıl bu aylarda," dedi.

Yaşam Koşulları ve Zorluklar

Güneş, "Avrupa'ya gidip gelmemizin sebebi ülkemize faydalı olabilmek, kendimize ve çocuklarımıza ekmek götürebilmek. Ancak bu kuyruklar yüzünden normalde 15 gün süren tur, 25 gün sürebiliyor. Bu, maddi ve manevi açıdan hem bizim hem de ülkemiz için sıkıntı yaratıyor. Araçlarımızda yaşıyoruz, ihtiyaçlarımızı burada karşılıyoruz. Ayrıca kaçak göçmen olaylarıyla uğraşmak zorunda kalıyoruz ve uyku uyuyamıyoruz. Bu yüzden her türlü tehlikeyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Bir parkta olsak en azından uykumuzu alır ve ihtiyaçlarımızı giderirdik, ama kuyruklar nedeniyle bu mümkün olmuyor," şeklinde konuştu.

Sinan Kaynar: İstanbul'dan Polonya'ya ham madde taşıyan Sinan Kaynar, "Dün akşam üzeri hava kararmadan önce geldim ve şu anda halen sıradayım. Muhtemelen 14-15 saattir burada bekliyorum. Çeşitli söylentiler var, bazıları Türk tarafının çalışmadığını, bazıları ise Bulgar tarafının çalışmadığını söylüyor. Gerçek sebebi kimse bilmiyor. Yetkililer bu konuya el atar ve bir çözüm bulursa çok mutlu olacağız. Burada bu problemi sık sık yaşıyoruz. Muhtemelen bir 24 saat daha bekleyeceğiz gibi görünüyor," dedi.

Şoförler, bekleme sürelerinin kısaltılması ve sınır geçişlerinin hızlandırılması için yetkililerden acil çözüm beklediklerini belirtti.

Kaynak: HABERLER.COM