Hatay'da, rezerv alanı genişlemesiyle ilgili belirsizlik sürerken, Defne ilçesi Çekmece Mahallesi'nde Ahmet Atakan Parkı'nda mahalle sakinleri, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ve diğer yetkililerle bir araya gelerek son durumu tartıştılar.

Toplantıda, "Yuvama dokunma", "Rezerv alan ilan etmek mülksüzleştirmek demektir" gibi dövizler taşındı. Eski Hatay Baro Başkanı Cihat Açıkalın, depremin başından beri Hatay halkının yanında olduklarını ve mülkiyet haklarını savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

Açıkalın, yapılan rezerv alanı yasası öncesinde mülkiyet haklarının gasp edileceği uyarısında bulunduklarını ve sağlam binaların dahi yıkıldığını belirtti. Hükümetin verdiği sözlerin tutulmadığını ifade eden Açıkalın, sağlam binaların dahi yıkıldığını ve bu durumun hukuki bir dayanağının olmadığını dile getirdi. Rezerv alanı içine giren tüm mülklerin, sağlam da olsa devlete ait olduğu belirtilerek, yasal güvence talep edildi.

Toplantıda yapı denetim firmalarının da tartışma konusu olduğu belirtildi. Orta hasarlı veya az hasarlı binaların tadilatı için yapı denetim firmalarıyla anlaşma yapılması gerektiği ancak bu firmaların fahiş ücretler talep ettiği ve kanunsuz uygulamalar yaptığı dile getirildi. Açıkalın, baroya gelen şikayetler üzerine yapı denetim firmalarının kanunsuz ücret taleplerinin yargıya taşınacağını açıkladı.

CHP Biga İl Genel Meclis Üyesi Levent İrez yaşamını yitirdi CHP Biga İl Genel Meclis Üyesi Levent İrez yaşamını yitirdi

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ise rezerv alanı sınırlarının halen belirsiz olduğunu ve bu durumun mağduriyetlere neden olduğunu ifade etti. Güzelmansur, hükümet yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde rezerv alanının zorunlu olmayacağı ve isteyenlere yapılacağı yönünde sözler alındığını ancak bunun resmi bir güvenceye dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yapı denetim firmalarının kanunsuz uygulamalarının Meclis'e taşınacağını belirtti.

Kaynak: gazete duvar