Endonezya'daki Ruang Yanardağı Alarmı: 12 Bin Kişi Tahliye Edildi 7 Havalimanında Uçuşlar Durdu Endonezya'daki Ruang Yanardağı Alarmı: 12 Bin Kişi Tahliye Edildi 7 Havalimanında Uçuşlar Durdu

Hindistan'da azınlık olan Müslümanlara ilişkin yeni bir rapor yayımlandı.

Uluslararası Af Örgütü, azınlık topluluğuna ait çeşitli eyaletlerde evlere, işyerlerine ve ibadet yerlerine yönelik saldırıları ortaya koyan iki yeni raporun yayınlanmasının ardından Hintli yetkililere Müslüman mülklerinin "yasadışı" yıkımlarına derhal son vermeleri çağrısında bulundu.

El Cezire'nin haberine göre, yıkımları bir tür yargısız cezalandırma olarak tanımlayan Uluslararası Af Örgütü, çoğu Müslüman yüzlerce insanı evsiz bırakan ve geçim kaynaklarını yok eden yıkımlardan etkilenen herkese yeterli tazminat ödenmesi çağrısında bulundu.

Londra merkezli Af Örgütü ayrıca buldozerleri "cezalandırıcı" yıkımlar için yaygın olarak kullanılan inşaat makineleri şirketi JCB'ye de "makinelerinin insan hakları ihlalleri gerçekleştirmek için kullanılmasını alenen kınaması" çağrısında bulundu.

YIKIM NEDENİYLE 617 KİŞİ EVSİZ KALDI

Hindistan'daki Buldozer Adaletsizliği ve JCB'nin Hindistan'daki Buldozer Adaletsizliğindeki Rolü ve Sorumluluğu başlıklı iki rapor, Nisan ve Haziran 2022 arasında en az 128 mülkün yıkıldığını belgeliyor. Uluslararası Af Örgütü, buldozer yıkımlarının en az 617 kişiyi evsiz bıraktığını söylüyor. ya da geçim kaynaklarının yok edildiğini gördüler.

Rapora göre, beş eyaletteki (Assam, Gujarat, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh ve Delhi) yetkililer, dini şiddet olaylarının veya Müslümanların ayrımcı hükümet politikalarına karşı protestolarının ardından "ceza" olarak yıkımlar gerçekleştirdi. Müslüman karşıtı söylemleriyle suçlanan Başbakan Narendra Modi'nin Bhartiya Janata Partisi (BJP), beş eyaletten dördünde iktidarda.

Uluslararası Af Örgütü genel sekreteri Agnes Callamard yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Siyasi liderler ve medya tarafından 'buldozer adaleti' olarak tanıtılan, Hint yetkililerin Müslüman mülklerine hukuka aykırı bir şekilde zarar vermesi zalimce ve dehşet vericidir. Aileleri yok ediyorlar ve onlar da derhal durdurulmalı."

Geçen yıl, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'nin eteklerinde yaşanan toplumsal şiddet sonucunda 300'den fazla Müslüman mülkü tahrip edildi. Uttar Pradesh'in Barabanki semtinde 2021 yılında asırlık bir cami yıkılırken, Uttar Pradesh'in Prayagraj şehrinde yol genişletme projesi kapsamında 2023 yılında 16. yüzyıldan kalma bir cami yıkıldı.

(karar)

Editör: DS Haber