Hindistan'ın Jammu ve Keşmir bölgelerindeki çatışmada beş direniş savaşçısının öldürüldüğü bildirildi.

Yerel polis, güvenlik güçlerinin Cammu ve Keşmir'in Kulgam bölgesindeki isyancılara karşı bir operasyon başlattığını söyledi.

Cammu ve Keşmir Bölge Polisi'nin X sosyal medya platformundan yaptığı yayına göre, operasyon sırasında ortaya çıkan çatışmada 5 direniş savaşçısı öldürüldü.

Kulgam polisi, Hindistan Ordusu ve Hindistan Polisinin paramiliter bir gücü olan Merkezi Yedek Polis Gücü (CRPF) ile ortak operasyonun son aşamasına ulaştığını kaydetti.

Paris’te 1 Mayıs'ta polis müdahale etti Paris’te 1 Mayıs'ta polis müdahale etti

Keşmir sorunu İngiltere, 1947 yılında sömürge tarafından yönetilen Hindistan'dan çekilince, o zaman beylik olan Keşmir, bağımsızlığını yeni kazanan Hindistan'a veya Pakistan'a katılma seçeneğiyle karşı karşıya kaldı.

Keşmir'in %90'ı Müslüman olup 1947'de Pakistan'ın ilhakını desteklemeklese de o zamanlar prensi Hindistan'a katılmaya karar verdi. Keşmir'in Müslüman halkının bu kararı reddedildi.

İki taraf ilk kez 1947'de Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle savaştı.

Aynı sonuçlar nedeniyle iki ülke arasında 1965-1999 yılları arasında savaş çıktı.

Savaşların ardından geçici ateşkesin ardından Jammu ve Keşmir'in %45'i Hindistan'ın, %35'i ise Pakistan'ın kontrolünde kaldı.Bölgenin doğu kısmının %20'si komşu Çin'e gitti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den bu yana alınan kararlarda Keşmir'in askerinden arındırılması ve geleceğin referandumla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan hükümetinin referandumu reddederken, Pakistan BM Güvenlik Konseyi'nin iptalini talep ediyor.

Ancak Hindistan, 5 Ağustos 2019'da Jammu ve Keşmir'in özel uygulamalarını kaldırdı ve doğrudan merkezi hükümete bağlı olan iki "Birlik Bölgesine": "Jammu ve Keşmir" ve "Ladakh"a böldü. (haberler.com)

Editör: Haber Merkezi