Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN üzerinden yapılan ödemelerin denetlenmesi ve vergi kayıplarının önlenmesi amacıyla sıkı bir denetim mekanizması oluşturuyor. Bu çerçevede, fiş kesmeyenlere her bir fiş için 3.400 TL özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Ayrıca, fatura kesmeyenlere her bir fatura için belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

BofA, Türk bankalarında hedef fiyatlarını yükseltti BofA, Türk bankalarında hedef fiyatlarını yükseltti

Denetim sürecinde işletmelere ait tüm hesaplara IBAN yoluyla gelen transferler detaylı bir şekilde incelenecek. Sadece işletme sahiplerinin değil, yakınlarının ve çalışanların hesapları ile kiralama yoluyla kullanılan hesaplar da denetim kapsamında olacak. Bu denetimler, banka hesap hareketleri, tapu kayıtları, araç sicilleri gibi çeşitli verilerden yararlanılarak yapılacak.

Ayrıca, vergi kayıplarına neden olan beyan dışı bırakılmış hasılatlar vergi incelemesi sonucunda tespit edilecek ve vergi cezaları kesilecektir. Ticaret Bakanlığı da IBAN kiralama ilanları gibi sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyarmaya devam ediyor. Bu önlemlerle vergi kayıplarının önlenmesi ve vergi adaletinin sağlanması amaçlanmaktadır.

Kaynak: karar