İktidarın seçimler sonrasında vatandaşın üzerine yeni vergiler getireceği yönündeki endişelerin ardından, Merkez Bankası'nın birden fazla konutu olanlara kademeli ilave vergi getirilmesi ve kira geliri elde edenlere "şirket" alternatifi sunulması yönündeki önerileri tartışmalara yol açtı.

Merkez Bankası, konut ve kiralardaki artışı kontrol altına almak için somut önerilerini yayımladığı son enflasyon raporuyla kamuoyuna duyurdu.

Raporda, kiracıların daha uygun koşullarda konut sahibi olmaları için çeşitli ülkelerde uygulanan modellerin Türkiye'ye getirilmesi gerektiği vurgulandı.

Öneriler arasında, birden fazla konuta sahip olanların kademeli vergilendirilmesi, şirketlerin konut inşa edip kiralaması, kiracıların hisseli konut sahibi olmalarına olanak tanıyan modellerin uygulanması gibi maddeler bulunuyor.

Fed Faiz Kararı Sonrası Dolar ve Altın Piyasasında Neler Bekleniyor Fed Faiz Kararı Sonrası Dolar ve Altın Piyasasında Neler Bekleniyor

Merkez Bankası, özellikle büyükşehir merkezlerinde hisseli kiracılık modelinin başlatılmasının birikim düzeyi düşük hane halklarının konut sahibi olmalarına yardımcı olabileceğini belirtti.

Ancak, bu önerilerin uygulanması halinde konut sahipleri ve kiracılar arasında ek mali yüklerin ve belirsizliklerin oluşabileceği endişeleri dile getiriliyor.

Özellikle, birden fazla konuta sahip olanların vergilendirilmesinde artışın ve şirketlerin kiralamak amacıyla konut inşa etmesinin nasıl uygulanacağına dair detaylar kamuoyu tarafından merak ediliyor.

Kaynak: sözcü