Rusya Ukrayna'nın İki Kentini Hedef Aldı Rusya Ukrayna'nın İki Kentini Hedef Aldı

Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat'tan bu yana devam eden savaş 8'inci ayındayken dünya ilhak haberleriyle sarsıldı. Rus yanlılarının Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde düzenlediği "referandumlar" sonrası Moskova'nın sözkonusu bölgeleri resmen ilhak etmesi dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor.

Ukrayna güçlerinin son yaptığı açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en büyük ilhakıyla resmen Rusya'ya dahil ettiği kısmen dört bölgeden biri olan Herson'da daha fazla yerleşim yeri geri alındı.

Rus güçlerinin güney ve doğudaki cephe hatlarından çekilmesiyle birlikte Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı bir konuşmada Herson bölgesinin kuzeydoğusunda yer alan Novovoskresenske, Novogrigorivka ve Petropavlivka'nın "kurtarıldığını" söyledi.

Zelenski, Telegram hesabından paylaştığı görüntülü mesajında, "Sadece bugün içinde Herson bölgesinde Novovoskresenske, Novogrigorivka ve Petropavlivka gibi yerleşimler, sözde referandumdan kurtarıldı ve istikrara kavuştu. Mücadele devam ediyor" dedi.

OECD'ye üyelik başvurusu

Ukrayna olarak 38 devletin yer aldığı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) üyelik için başvurduklarını aktaran Zelenski, şunları kaydetti: "Bunlar demokrasilerdir, bunlar piyasa ekonomileridir, dünyanın ekonomik potansiyelinin büyük kısmı burada. Avusturya'dan Japonya'ya, ABD'den Güney Kore'ye, Kanada'dan Türkiye'ye kadar. Ukrayna da bu format bünyesinde aralarında olacak."

Ne olmuştu?

Rusya, Kırım'dan sonra Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini de ilhak ederek Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 15'ini topraklarına katmıştı. Başkent Moskova'da düzenlenen törende, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya bağlanması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rus yanlısı "yönetimlerin" başkanları anlaşmalar imzaladı.

İmzalanan "anlaşmalar" ile bağımsızlıkları tanınan Ukrayna'nın 4 bölgesi, Kırım'ın ardından Rusya tarafından ilhak edildi.

halktv.com.tr

Editör: Haber Merkezi