Antalya'da Ölü Bulunan Pakistanlı Kadının Oğlu Tutuklandı Antalya'da Ölü Bulunan Pakistanlı Kadının Oğlu Tutuklandı

İliç’te yaşanan çevre ve işçi katliamına dair bilirkişi raporunun detayları gün yüzüne çıktı. Rapor, şirketin yığın liç sahasında hiçbir önlem almadığı toprak, hava ve yeraltı sularında ciddi kirliliğe neden olduğunu belirtti ve Anagold Madencilik'i "asli kusurlu" olarak nitelendirdi. Ancak raporda, şirketin Türkiye’deki en yetkili isminin, Anagold Madencilik Ülke Müdürü Cengiz Yalçın Demirci'nin sorumluluğu olmadığı vurgulandı.

Raporda Anagold Madencilik'in sorumluluğu hakkında şu ifadeler yer aldı: "Yığın liç sahasında kayan solüsyon içerikli toprağa hiçbir önlem alınmamış ve kirletilmeye ve kontamine olmaya açık olan kuru dere yatağına akması ile, toprağın kayması esnasında oluşan gaz ile hava kirliliğine yol açıldığı... Verilen taahhütlere uyulmadığından ‘Kasten veya taksirle çevreyi kirletme suçu’ işlendiğinden Anagold Madencilik asli kusurludur.”

Raporda, Anagold Madencilik Ülke Müdürü Cengiz Yalçın Demirci için ise şu ifadeler yer aldı: “Anagold Madencilik AŞ’ye ait finansla ilgili işlerde üst merciler, SSR Mining üst yöneticileri ve Çalık Holding üst yöneticilerine bildirmesi ve bununla ilgili koordinasyonu sağladığı, teknik olarak yetkisinin olmadığı tespit edilmiş olup, meydana gelen kaza olayında kusurlu olmadığı tespit edilmiştir.”

Olay, 9 işçinin milyonlarca ton siyanürlü toprağın altında kalmasına ve çevre yıkımına neden olmuştu.

Kaynak: gazete duvar