Trump'a Saldırı Salise Salise kaydedildi Trump'a Saldırı Salise Salise kaydedildi

İngiliz ve ABD Askeri Uçaklarının İsrail'e İndiği İddiası: Akrotiri Üssü ve Uluslararası Gerilim

İngiltere'nin Kıbrıs Rum kesiminde bulunan Akrotiri üssünden kalkan İngiliz ve ABD askeri nakliye uçaklarının İsrail'e indiği iddiası gündeme geldi. İngiliz Declassified UK'in araştırma haberine göre, İngiltere Savunma Bakanlığı, 13-26 Ekim tarihleri arasında Akrotiri üssünden Tel Aviv'e 17 askeri uçuş gerçekleştirdiğini kabul etti. Ancak elde edilen verilere göre, aynı dönemde Akrotiri-Tel Aviv arasında 33 askeri uçuş yapıldığı belirlendi. İddialara göre, İsrail'in Gazze bombardımanının başlamasından önce havalandığı tespit edilemeyen A400 tipi nakliye uçağı da bu uçuşlardan biriydi.

İddialara göre, C-17A nakliye uçağı da dahil olmak üzere bu uçuşlarda 3 adet Black Hawk helikopteri, 134 personel ve tank taşıma kapasitesi bulunan C-17A'nın yer aldığı ifade edildi. Savunma Bakanlığı, uçakların askeri yardım amaçlı olmadığını, İngiltere'nin diplomatik girişimleri ve tahliyeleri desteklemek için gönderildiğini belirtti. Ancak bu iddiaların ortaya çıkması halinde Savunma Bakanı Grant Shapps'ın Uluslararası Ceza Mahkemesinde sorgulanabileceği ifade edildi.

Ayrıca, Declassified'ın bir diğer iddiasına göre, Akrotiri üssü, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri dışında ABD uçaklarının da İsrail'e yardım taşıma merkezi olarak kullanılıyor. ABD'nin Avrupa'daki bazı üslerinden getirilen askeri ekipmanların Akrotiri'ye taşındığı ve onlarca ABD nakliye uçağı ve helikopterinin Akrotiri'den Tel Aviv'e uçuşlar gerçekleştirdiği iddia ediliyor. İddialara göre, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den 2 ay öncesine kadar hiçbir ABD askeri hava aracının Akrotiri'ye veya Akrotiri'den uçuş gerçekleştirmediği belirtiliyor.

Declassified'ın iddialarına göre, ABD'nin istihbarat amaçlı uçuşları da Akrotiri üssünden yapılıyor. Orta Doğu'daki operasyonlara hazırlık için 129 Amerikalı havacının bulunduğu Akrotiri'de ABD'nin casus uçuşlar yapan keşif filosunun kalıcı olarak konuşlandığı iddia ediliyor. İddialara göre, ABD'nin elde ettiği istihbarat bilgileri üçüncü ülkelerle paylaşılıyor ve bu üçüncü ülkenin İsrail olduğu öne sürülüyor.

İddiaları araştırmak isteyen Alba Partisi milletvekili Kenny MacAskill'in Savunma Bakanlığına verdiği soru önergelerinin engellendiği belirtiliyor. MacAskill, bu durumu demokrasi açısından kabul edilemez olarak değerlendirirken, Gazze'deki olaylar ve İngiltere'nin rolü konusunda hükümetin şeffaf olması gerektiğini vurguluyor.(Haberler.com)

Editör: Haber Merkezi