Uzun süre Fransız parlamentosunda onaylanamayan ve sonunda aşırı sağın oylarıyla onaylanan göç yasası, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kanuna göre kamu düzeni açısından tehlike oluşturan yabancıların ikamet izinleri geri alınabiliyor veya yenilenmeyebiliyor ve bu kişiler daha kolay bir şekilde sınır dışı edilebiliyor.

Gazze'ye Havadan Bırakılan Yardımın Paraşütleri Açılmadı: Çok Sayıda Ölü ve Yaralı Var Gazze'ye Havadan Bırakılan Yardımın Paraşütleri Açılmadı: Çok Sayıda Ölü ve Yaralı Var

YABANCILARA FRANSIZCA ZORUNLULUĞU

Göç Yasası kapsamında bir yıldan fazla oturma iznine başvuran yabancıların A2 düzeyinde akıcı Fransızca konuşması gerekmektedir.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 19 Aralık 2023'te Meclis'te aşırı sağın oylarıyla onaylanan göç yasasını Anayasa Konseyi'ne taşıdı. Göçmenlik yasasına tepki olarak ülke çapında haftalardır gösteriler yapılıyor.

Protestocular, bu yasanın yabancı ve çifte vatandaşlara karşı ayrımcılığa ve "ırkçılığa" neden olduğunu savundu.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Konseyi, 25 Ocak'ta göç yasasını kısmen onayladıysa da yasayı oluşturan 86 maddeden 30'dan fazlasının kaldırılmasına karar verdi.

Konsey, aile birleşimi koşullarını zorlaştıran ve yabancıların kira yardımı gibi sosyal yardımlara erişimini Fransa'da geçirdikleri zamanla ilişkilendiren maddelerin kanundan çıkarılmasına karar verdi.

Göçmen kotalarının parlamento tarafından belirlenmesini gerektiren kuralların yasadan çıkarılmasına karar veren Anayasa Konseyi, milletvekillerinin göç kotası belirleme zorunluluğunun bulunmadığını değerlendirdi.

Kaynak: karar